Ömürlü yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta varolan gerçekleri görmezden gelen bu istem ve söylemleri kaygıyla izlediklerini belirterek, “Her şeyden önce bilinmelidir ki; 16 Ağustos 1974’ten beri Kıbrıs’ta, bir ateşkes hüküm sürmektedir” dedi.

KKTC Devleti’nde mükellef mücahitlik hizmet süresinin 15 ay olduğunu, seferilerin ise yılda bir gün  tatbikata çağırıldığını kaydeden Ömürlü, Meclisin gündeminde bulunan “Askerlik Yasa Önerisi” ile askerlik süresinin düşürülmesinin amaçlandığını belirtti.

“Kıbrıs gerçeklerini ve Güney Kıbrıs’taki uygulamaları, bilmezden ve görmezden gelen bir kesimin, ‘vicdani ret’ diye bir talep ve eylemde bulunduğunu” belirten Ömürlü, “gerçekleri görmezden gelenlerin, KKTC sınırları içerisinde yaşadıkları müddetçe yasalara uymalarını” istedi.

Ömürlü, hükümete de seslenerek; ”İktidar, mazeret üretme yeri değil, çözüm üretme makamıdır. Bunun için, gerçekleri görerek ve türbünlere oynamayı bırakarak, çözüm üretmek zorunda olduğunu, iktidarda olanlara hatırlatmakta büyük yarar görüyoruz” dedi.

Ateşkes koşullarının yaşandığı, çözümün Rumlarca engellendiği bir dönemde, Kıbrıs Türk halkının birinci önceliğinin güvenlik olduğunu söyleyen Ömürlü, güvenlik görevini de halen, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın yürüttüğünü hatırlattı.

Ömürlü açıklamasını şöyle tamamladı;

“Halkımız, en çok güvendiği bu güzide kurumlarımızın, siyasi çıkar hesapları ve bazı marjinal grupların talepleri ile zayıflatılmasına, asla müsamaha göstermemekte kararlıdır. Bu vesileyle, yetkilileri uyarıyor, Silahlı Kuvvetlerimize var olan sarsılmaz güvenimizi bir kez daha vurguluyoruz.”