Kıbrıslı Türk ve Rum tıp doktorlarının oluşturduğu “Doctors For Cyprus”un düzenlediği etkinlikte, Kıbrıs’ın iki kesimindeki sağlık sistemleri irdelendi.

Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim ile Doctors For Cyprus Eş Başkanı Dt. Sami Solyalı’nın açıklamalarına göre, geçtiğimiz cuma akşamı Lefkoşa’da ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde yer alan ve Kıbrıslı Türk ve Rum doktorların bir araya geldiği etkinlikte Güney Kıbrıs’ın eski Sağlık Bakanlarından Dr. Stavros Malas ile Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim konuşma yaptı.

Dr. Stavros Malas’ın Güney Kıbrıs’taki sağlık sistemini, sorunlarını ve hedeflenen yeni ulusal sağlık sistemini anlattığı belirtilen açıklamalara göre, konuşmacılar Birleşik Kıbrıs’ta sağlık sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda da görüşlerini paylaştı.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim de konuşmasında Kuzey Kıbrıs’taki sağlık sistemini ve içinde bulunduğu sorunları anlattı.

Besim, Kuzey Kıbrıs’taki hekim, hemşire ve yatak sayılarını da detaylandırarak; sağlıktaki insan kaynaklarını dünya ve Güney Kıbrıs’la kıyasladı.

Kuzey Kıbrıs’ta sağlık bütçesini, kişi başına sağlığa harcanan parayı ve ülke kaynaklarından sağlığa harcanan reel değerleri de rakamlarla irdeleyerek dünya ve Güney Kıbrıs’la kıyaslayan Besim, Kıbrıslı hekimlerin özellikle de iki tarafın Tabipler Birliklerinin daha çok bir araya gelmesi ve bir çözüm durumunda nasıl bir sağlık sistemi hedefleneceğinin ortak bir yol haritası ile netleşmesi gerektiğine vurgu yaptı.

1448275781.jpg