Ceren Ercih

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Sunat Atun, “Kıbrıs Türk halkının lideri belli” diyerek, Derviş Eroğlu’nu adres gösterdi. Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programına konuk olan Atun, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıklaması ile ilgili konuşan Atun,Eroğlu’nun devlet ve siyaset geçmişi ile önemli bir birikime sahip olduğunu ifade etti. 

“LİDER BELLİ” 

“Sayın Dr. Derviş Eroğlu hakkında diğer adaylara bakmadan şunu diyebiliriz;Liderliğini kanıtlamış, halkın çok büyük bir bölümünün desteğini almış ve kabul görmüş bir liderdir. Devlet alanı ve siyaset alanı geçmişinde ciddi derinlik ve birikim gereklidir. Sayın Eroğlu’na baktığımız da ise bunlar fersah fersah vardır” diyen Atun, Kıbrıs Türk halkının,becerisi olmayan bir kişiyi deneme yanılma yöntemiyle Cumhurbaşkanı yapmayacağını,“belki”ihtimali ile deneme yanılma yöntemli maceralara girmeyeceğini ifade etti. 

“RUMLAR BELLİ BAŞLI ŞARTLAR TALEP EDECEK” 

Müzakerelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Atun sözlerini şöyle sürdürdü:“Güney Kıbrıs yönetimi resmen zamana oynuyor ve zaman üzerinde Kıbrıs konusunu belli ki bir süre donuk tutacaklar. Belli başlı güçler devreye girip bu müzakere devam etmelidir diye her iki tarafa da telkinde bulunmaya başladığı zaman, Rumlar belli başlı yeni şartlar talep edip, yeni bir adım içerisine girmeye çalışacaktır. Rumların bu tavırları 50 yıldır ezberlenen ve alışagelen bir süreç olmuştur. Bu da kritik olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde liderlik kapasitesi güçlü olan ve Kıbrıs konusunda da deneyimli olan bir lideri Cumhurbaşkanlığı konumuna getirmesinin bana göre en önemli gerekçesidir. Bunun da adresi Dr. Derviş Eroğlu’dur. 

“RUMLARIN DERİN KAYGILARI VAR” 

Güney Kıbrıs’ın öncelikle bizim haklarımıza saygı göstermesi, eşitlik temelinde Kıbrıs Türk halkının haklarını kabullenmesi ve hazmedebilmesi lazım. Ondan sonrası ise zaten kolaydır.Rumların çok derin kaygıları var. Siyaset olarak da ekonomik olarak da süratle gelişip büyüyen bir Türkiye Cumhuriyeti var. Bu yakın mesafede enerji kaynaklarının fiziki olarak bağlanabilmesini imkân dâhiline taşıyor.” 

“EN BÜYÜK TEHLİKEMİZ ŞU ANKİ HÜKÜMET” 

Hükümetle ilgili de eleştiride bulunan Atun, “Türkiye Cumhuriyeti’nin siyaseti ileri taşıdığı vizyon ile ülkemizdeki mevcut yöneticiler CTP ve DP’nin; o sığ, sabitlenmiş kızıl ideolojiye saptanıp kalmış kafaları aynı ölçekte değildir. Şu anda bizim en büyük tehlikemiz, ülkedeki mevcut hükümet ve yönetimdir” şeklinde konuştu.