İnşaat Mühendisleri Odası’nın  (İMO) düzenlediği,  Doç. Dr. Zehra Çağnan Ertuğrul’un konuşma yaptığı “Kıbrıs Ve Civar Bölgelerinin Depremselliği" konulu eğitim semineri dün gerçekleştirildi.

İnşaat Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, KTMMOB Konferans Salonunda gerçekleşen etkinlikte “KKTC Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik” ve “Yeni Deprem Haritası” da tanıtıldı.

Etkinliğe Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren yanında, DP-UG Genel Sekreteri ve Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Salih Tacan Ersümer, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara, KTMMOB Genel Başkanı Ahmet Hüdaoğlu ve İnşaat Mühendisleri Odası üyeleri katıldı.

AYSAL

Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren İMO Başkanı Seran Aysal "KKTC Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik”le depreme dayanıklı binalar yapılması ve mevcut binaların güçlendirilmesinin amaçlandığını anlattı.

İnşaat sektöründe denetimin önemine değinen Aysal, İMO olarak kaçak yapılaşmaya göz yumanları deşifre edeceklerini belirtti. “Önemli olanın yasaları yapmak değil bunların uygulanması” diyen Aysal vatandaşın can ve mal güvenliğini hiçe sayan gayrı yasallığa göz yumanların da cezalandırılması gerektiğini kaydetti. Aysal bunun Yapı Denetim Yasası ile mümkün olacağını aktardı.

HÜDOĞLU

KTMMOB Genel Başkanı Ahmet Hüdoğlu ise konuşmasında depremsellik göz ardı edilerek yapılacak bir yapıda kazaların ve çökmelerin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından İMO Başkanı Seran Aysal, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren ile Milletvekili Hasan Taçoy’a Yönetmelik Kitabı takdim etti.

Etkinlikte İMO Genel Sekreteri Bora Kutruza ise Yönetmeliğin Genel Tanıtımını yaparak Yeni Deprem Haritasına bağlı deprem bölgeleri hakkında bilgi verdi.