Son yıllarda hızla gelişen, birçok yatırıma ev sahipliği yapan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için yeni bir fırsat kapısı açılıyor. Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi, bu yıl çok daha iddialı bir şekilde ikincisi ile geliyor.

DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği ve Avrupa’nın TÜSİAD’ı sayılan Avrupa İş Kulübü (EBCA) tarafından organize edilecek olan  zirvenin tarihi 8 Ekim ve bu dev organizasyon Başbakan Hüseyin Özgürgün himayelerinde gerçekleşecek.

Yerli ve yabancı sermayeyi bir araya getirecek, iddialı projeleri ve işbirliği fırsatlarını masaya koyacak bu zirve için; Uluslararası Diplomatlar Birliği yönetimi KKTC’deydi.

DMW Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, DMW AB Danışmanı Musa Karademir, DMW Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Özgöker ve DMW Kıbrıs Temsilcisi Atıl Ayaz resmi ziyaretlerde bulundu.

ZİRVE BAŞBAKANLIK HİMAYESİNDE

İlk ziyaretin adresi Başbakan Hüseyin Özgürgün oldu. Ulusal Birlik Partisi ve hükümet olarak KKTC ekonomisinin gelişimi için birçok projeyi hayata geçirmek arzusu taşıyan Başbakan Özgürgün, yeni zirve için duyduğu heyecanı ve mutluluğu paylaştı. Uluslararası sermayeyi KKTC’ye taşıyacak bu zirveyi himayeleri altına aldı. ‘Bugün ve yarın, her zaman güçlü bir ekonomi’  diyen Özgürgün, yatırımcı penceresinde sıkça gündeme gelen bürokratik engellere de değindi. UBP-DP hükümeti olarak, KKTC ekonomisinin ve KKTC halkının menfaati ile yola çıkılacak yatırım projeleri için, sürecin kontrol altında olacağını belirtti.

img_6808.jpg

“MİLLİ GELİR, YATIRIMLA ARTAR”

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, zirveyi ve organizasyon detaylarını en iyi bilen isimlerden biriydi. Geçen yıl da yine bakan olarak katıldığı etkinlikte, dikkat çeken bir konuşma yaptı. Uluslararası Diplomatlar Birliği heyetini kabulünde; Bu yıl katılacak isimler ve gündeme gelecek projelerle, zirvenin KKTC refahını artırmak için atılacak güçlü bir adım olduğunu vurguladı. Kalkınmanın ve milli geliri artırmanın yolunun akılcı projeler ve yatırımlardan geçtiğinin altını çizdi.

“ULUSLARARASI ARENADA GÜÇLÜ KKTC”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise zirvede yer alacak yabancı yatırımcıların ve markaların, KKTC’nin uluslararası arenada temsiliyeti noktasında taşıdığı önemi işaret etti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ilklere imza atan ve böylesine güçlü projeler taşıyan Uluslararası Diplomatlar Birliği heyetine zirve için başarılar diledi.

dmw---sunat-atun.jpg

“GÜÇLÜ YATIRIMCI VE GÜVENLİ KKTC”

Başbakan ve bakanlara resmi ziyaretlerde bulunan Uluslararası Diplomatlar Birliği heyeti 8 Ekim için şimdiden geri sayıma başladı. Resmi temaslarda konuşan DMW Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, zirvenin sınırları aşan başarısını paylaştı. Geçen sene düzenlenen organizasyonun Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından resmi kayıt altına alındığını, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e bizzat elden sunulduğunu ve bu kez Alman ekonomisi ve iş dünyasını temsilen Merkel’in başdanışmanı düzeyinde katılım gerçekleşeceğini söyledi.

Bozçelik; Türkiye’nin, Avrupa’nın, hatta dünyanın terör belasıyla mücadele ettiği bu dönemde, güvenli KKTC vurgusunun yatırımcı açısından taşıdığı önemi de anlattı.

dmw---tahsin-erturuloglu.jpg

“8 EKİM’DE EZBER BOZACAK İSİMLER”

DMW Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Uğur Özgöker katılımcılardan bahsetti. Bu yıl çıtanın daha da yükseleceğini vurguladı. “KKTC, Türkiye ve dünyadan çok seçkin ve ezber bozacak isimlerin 8 Ekim’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir araya gelecek” dedi. Bu organizasyonu yakından izleyen ve destekleyen Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Tuğrul Türkeş ile Avrupa Birliği Eski Bakanı ve DMW Türkiye Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’nun da selamlarını iletti.

“YABANCI YATIRIMCI, YERLİ İŞ İNSANLARIYLA İŞBİRLİĞİ KURACAK”

DMW AB Danışmanı Musa Karademir projelerin detaylarını paylaştı. KKTC ekonomisindeki potansiyeli gördüklerini, KKTC ekonomisine ve halkına sonuna kadar güvendiklerini söyleyen Karademir, hassas bir noktaya vurgu yaptı. Musa Karademir; “Biz yurt dışından gelen bir yatırımcının tek başına adım atmasını değil, yerli bir ortakla yola devam etmesini kurguluyoruz” diyerek, uluslararası yatırımcıların, KKTC’li iş insanlarıyla birlikte projeler geliştireceğinin altını çizdi. Yabancı yatırımcıların KKTC’de kuracakları işbirlikleriyle, ülkenin yepyeni bir vizyona ulaşacağını vurguladı.

“KKTC YATIRIM ADASI OLACAK”

“Uluslararası Diplomatlar Birliği Kıbrıs Temsilcisi Atıl Ayaz zirve ile kurulan ticaret köprüsünden bahsetti. “Şu an KKTC’de gerçekleşmesi adına finans, inşaat, tarım ve teknoloji yatırımları için çok büyük adımlar atıldı. Pazarlık masasında olan ve her an neticelenecek işbirlikleriyle birlikte, KKTC ekonomisi için yeni bir dönem başlayacak” dedi. DMW Kıbrıs Temsilcisi Ayaz; Geçen yıl ‘5 yılda 5 Milyar Dolarlık Yatırım’ projesiyle yola çıkan organizasyonun, daha ilk yılda çok daha büyük potansiyele ulaştığını söyledi. Bürokratik engellerin de minimuma inmesi durumunda, akılcı projelerle KKTC’nin tam bir yatırım adası olacağını belirtti.