Pelin Yükselay

Rum ambargosuna karşın, Kuzey Kıbrıs’a başta Hollanda ve Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden turist taşıyan Corendon Havayolları’nın, bürokratik engeller nedeniyle uçuşları ve adadaki yatırımları durdurması, özellikle küçük otel işletmelerini yeniden kriz noktasına getirdi.

Diyalog’a konuşan Sempati Otel Direktörü Burcu Beyoğlu “Corendon sayesinde yüzde 80’lere ulaşan doluluk oranımız şimdi yüzde 20’lere düştü. Bunun üzerine personel sayımızı yarı yarıya azaltmak zorunda kaldık” dedi.

Top Set Otel direktörü Handan Zeynel de geçen yıl bu mevsimde 140 misafir ağırladıklarını, şimdi bu rakamın 28’e düştüğünü söyledi.

Lapta Holiday Club Yatırımcısı Tijen Apakgün, geçen yıl yüzde 80 olan doluluk oranının, bu yıl yüzde 30’e düştüğünü belirtirken, Acapulco Otel Pazarlama Müdürü Özel Özgüder “Corendon’un Kıbrıs’tan çekilmesi hem ülke turizmi hem de ekonomisi açısından çok kötü bir haber” dedi.

Girit’e yöneldiler

Antalyalı 2 kardeş tarafından kurulan ve yönetilen, Hollanda merkezli Corendon Havayolu şirketi, Rumların her türlü ambargo girişimine karşı yılmadan mücadele vermiş ve Kuzey Kıbrıs’a uçuşların devamını sağlamıştı.

Çok sayıda otelin dolululuğunu sağlayan Corendon, son olarak Jasmine Court Oteli’nin işletmesini almış ve bu tesise 2,5 milyon dolarlık ek yatırım yapmıştı. KKTC’deki bürokratik engeller yüzünden otel işletmesini başlatamayan Corendon, “Bu kadar yeter” diyerek, bir süre önce Kuzey Kıbrıs’a yönelik uçuşları durdurma kararı almıştı.

Akıl almaz bürokratik engellerden bıkıp, usanan ve Kıbrıs’tan çekilen Corendon’un, Antalya Bodrum, Çeşme ve Amsterdam’da toplam 7 otelleri bulunuyor.

Avrupa’daki yatırım girişimlerini hızlandıran Corendon, son olarak Barselona ve Ibiza’da otel işletme kararı alırken, bir sonraki hedefin Girit olduğu açıklandı.

Hükümet hata yaptı

Diyalog’a konuşan ve KKTC yetkililerinin, Corendon’u kaçırmakla büyük hata yaptıklarını vurgulayan otel yetkililerinin görüşleri şöyle:

Burcu Beyoğlu (Sempati Otel Direktörü) 

Biz Sempati Otel olarak 4 yıldır Corendon’la çalışıyorduk. Bize hem Hollanda’dan hem de Belçika’dan büyük oranda turist taşıyordu. Bu çekilme bizler için çok büyük bir kayıp oldu. Corendon sayesinde otelimizdeki doluluk oranı yüzde 80’e kadar çıkıyordu. Şu an ise doluluk oranımız yüzde 20’de. Zaten birçok sıkıntımız vardı, bir de üzerine bunu eklediler. Corendon’u kaybetme lüksümüz yok. İnşallah yetkililer otururlar ve tekrardan anlaşırlar. Corendon’u buraya getirmek için çok çaba sarf edildi. Tüm çabalar bir anda yok olmasın. Corendon’u kazanmamız zor oldu, bu kadar basit kaybetmemeliydik. Jasmine Court Otel’i  alma aşamasında hükümetin yavaş işleyişinden dolayı Corendon’un rahatsız olarak çekildiğini düşünüyorum. Turizm Bakanlığı böylesine önemli bir şirketi kaybetmememiz için elinden geleni yapmalı. Bu sadece bizim için değil, ülke için ve ülke ekonomisi için de büyük bir kayıptır. İşsizlik artacak. En basiti, geçen yıl benim otelimde 30 personel vardı, şu an 18 personel var. Geçen yıl farklı 40 yerden alışveriş yaparken, bu sayımızı da düşürdük. Hükümet, Corendon’u yeniden kazanmak için bir an önce adım atmalı.

Handan Zeynel (Top Set Otel Direktörü)

Corendon Havayolları’nın KKTC’den çekilmesi bizleri çok etkiledi. Geçen yıl bu zaman otelimizde 140 misafir varken, bugün 28 misafirimiz bulunuyor. Bizim müşteri portföyümüzün büyük bir kısmını Corendon yolcuları oluşturuyordu. Bize de ülkeye de yazıktır. Ülke ekonomisi açısından da büyük bir kayıp. Biz otelde müşteri olduğunda, daha fazla alışveriş yapıyoruz, esnafımıza katkı sağlıyoruz. 140 yolcu için yapılan bir de 28 yolcu için yapılan alışverişi kıyaslayın. Sadece biz değil, esnafta, ülke ekonomisi de kaybetti. Keşke yetkililerimiz Corendon’la anlaşma konusunda daha yapıcı olsaydı. Üzgünüz.

Özel Özgüder (Acapulco Otel Pazarlama Müdürü)

Corendon’un Kıbrıs’tan çekilmesi hem ülke turizmi hem de ekonomisi açısından çok kötü bir haber. Corendon’un havayolu şirketi olmasından fazla, Hollanda’da tur operatörü olması bizler için çok daha önemliydi. Biz Acapulco Otel olarak, Corendon’la hiç çalışmadık, çalışmamız kısmet olmadı ama diğer birçok otel, Corendon’la çalışıyordu. Gerçekten üzücü ve turizmi derinden etkileyecek bir karar. Ben inanıyorum ki turizme etkisi fazlasıyla negatif olacaktır. Biz de Acapulco Otel olarak sözleşmemiz olmamasına rağmen, Corendon’u sürekli takip ettik, KKTC’ye haftada 4-5 kez sefer yapan önemli bir firmaydı. Çok üzüldüm. Bunun yanı sıra Corendon, Jasmine Court Oteli aldıktan sonra, ortaya çıkan pürüzler ışığında, getirdiği misafirlerini ağırlayacak yer bulamadı. Bu noktada bizden yardım talepleri oldu. Corendon’un misafirleri otelimizde konakladı. Onlara bu tarz bir yardımda bulunduk. Üzgünüm. Kıbrıs turizmi için var güçleri ile çalıştılar. Haftada 4-5 kez ülkemize sefer yaparak, Avrupalı turistleri ülkemize taşıyan böylesine bir firmayı kaybetmemeliydik.

Tijen Apakgün (Lapta Holiday Club Yatırımcısı)

Ülke ekonomisi ve Kıbrıs turizminin devamlılığı açısından çok büyük önemi olan bir varlığı daha kaybettik. Avrupa destinasyonları içerisinde en iyi pazar olan Hollanda ve Belçika turistini ülkemize taşıyan bir havayolu ve tur operatörünü de kendi ellerimizle bitirdik. Müşteri profili olarak analiz ettiğimiz zaman ülkeye en çok para bırakan iki ülkenin turistleri artık bu adaya gelmeyecek. Bu ülke ekonomisi açısından çok üzücü bir durum. Lapta Bölgesindeki otellerin hemen hemen hepsi yıllardır Corendon’la varlığını sürdürmekte. Geçen yıl bu zaman yüzde 80 olan doluluk oranımız bu yıl yüzde 30’larda. Yetkililer bir gün Lapta Oteller bölgesine gelirlerse, ve kendilerine ‘neden buraları boş?’ sorularını sorarlarsa cevabını bulacaklar. Haftada 6 kez hatta bazen daha da fazla ülkemize sefer yapan bir şirketi kendi ellerimizle ülkemizden geri ittik. Biz ne yazık ki KKTC olarak turizmin T’sini bile öğrenemedik. Yetkililer ne acıdır ki turizmin öneminin farkında değil. Bu ülkeye turist taşıyan üstelik yatırım da yapmak isteyen önemli bir şirketi, saçma sebeplerden olayı kaybettik. Hükümet bir an önce tedbir almalı. Kötü durumdayız.