KKTC Dış Basın Birliği eski başkanlarından ve Kıbrıs Türk Basın Konseyi Yürütme Kurulu üyesi, araştırmacı yazar-gazeteci-televizyon programcısı ve öğretim üyesi Arslan Mengüç tedavi gördüğü İsveç’te hayatını kaybetti 

Mengüç’ün “Kıbrıs’ın Kadınları-Tarihe Tanıklık” isimli son kitabıyla birlikte 17 kitabı bulunuyor 

KKTC Dış Basın Birliği eski başkanlarından ve Kıbrıs Türk Basın Konseyi Yürütme Kurulu üyesi, araştırmacı yazar-gazeteci-televizyon programcısı ve öğretim üyesi Arslan Mengüç tedavi gördüğü İsveç’te dün sabaha karşı hayatını kaybetti. 

Mengüç 2 Şubat 2015’de geçirdiği beyin kanaması nedeniyle, Nisan ayından bu yana, kızlarının yaşadığı İsveç’in başkenti Stockholm’de tedavi görüyordu. Arslan Mengüç’ün, 3 kızı ile 7 torununun yaşadığı İsveç’te gömüleceği öğrenildi. 

HEP MÜCADELE ETTİ 

1944 yılının Mart ayında dünyaya gelen Mengüç’ün hayatı hep mücadele ve başarılarla dolu. Heybeliada Deniz Lisesi’ne gitti. Ardından 1966’da İsveç’e göç etti… 1971 yılında Stockholm Üniversitesi’ne bağlı Belgesel Film Okulunu bitirdi. Okulu bitirmesinin ardından İsveç Devlet Merkez Radyosu’nda işe başladı ve aralıksız 13 yıl boyunda program yapımcılığı ve sunuculuğu yaptı. 

BİRÇOK BELGESELE İMZA ATTI 

Bugüne kadar birçok belgesele imza attı. Mengüç İsveç’te bulunduğu süre içinde evlendi ve 3 kızı oldu. Hayatında vazgeçilmezlerin dediği kızlarından hep övgüyle bahsederdi. 

KIBRIS’A SEVDALIYDI 

Mengüç bir kızlarına bir de Kıbrıs’a sevdalıydı… 1997 yılında Kıbrıs’a yerleşti. Burada meslek hayatını sürdüren Mengüç birçok başarılı yapıta ismini altın harflerle kazıdı. Akademisyenlik de yapan Mengüç, doğrularını hiçbir zaman terk etmedi ve yetiştirdiği öğrencilerine de bunu öğretti. Bazı Televizyon kanalları ve Ada TV’de de yöneticilik yapan Mengüç yine son programlarını Ada TV için çekti ve halen yayınlanmaya devam ediyor. 

Mengüç hayatına Kıbrıs’ta devam ettiği sürede Dış Basın birliği başkanlığı ve Kıbrıs Türk Basın Konseyi Yürütme Kurulu üyeliği de yaptı. 

Dolu dolu geçen bir ömürde geriye önemli yapıtlar bıraktı Mengüç… Kıbrıs mücadelesinde kadınların emeklerini ve kendisi gibi yaşayan tarihleri bir kitapta topladı ve kitabına “Kıbrıs’ın Kadınları-Tarihe Tanıklık” adını verdi. 

Mengüç 94 yerleşim yerinden 229 Kıbrıslı Türk kadınının varoluş mücadelesi dönemine ait anıları, o günlerdeki ve bugünkü fotoğraflarını bir araya topladı. 

17 KİTAP 

“Kıbrıs’ın kadınları-Tarihe Tanıklık” isimli son kitabıyla birlikte 17 kitabı bulunan Mengüç, büyük emek verdiği kitabının ilk cildini, dostlarının gayretiyle, ölmeden önce görebildi. 

Mengüç 2 Şubat 2015 tarihinde evinde beyin kanaması geçirmiş ve oğlum diye sevdiği Ada TV kameramanı Emir Abdurrahman Bulut tarafından bilinci kapalı bir şekilde bulunmuştu. Yakın Doğu Üniversitesi hastanesine kaldırılan Mengüç bir süre orada tedavi gördükten sonra kızları ve kendisinin isteğiyle Nisan ayında İsveç’in başkenti Stocholm’e 3 kızı ve 7 torununun yaşadığı yere götürülmüştü. Burada tedavisi devam etmiş ve yine oğlum diye sevdiği Emir Abdurrahman Bulut, Ekim ayında kendisini ziyarete gitmişti. 

Son birkaç haftadır Mengüç’ün sağlık durumunun kötüleştiği haberi Star Kıbrıs Medya grubu ailesinde büyük üzüntü yaratmıştı. Ve acı haber dün sabaha karşı geldi. Arslan Mengüç, yaşam savaşına yenik düştü… Sabah 05:00 sularında yaşama gözlerini yumdu. 

Arslan Mengüç, son yolculuğuna İsveç’te uğurlanacak. 

DIŞ BASIN BİRLİĞİ 

Dış Basın Birliği Başkanı Züleyha Karaman, Mengüç’ün vefatı nedeniyle yaptığı açıklamada, “KKTC Dış Basın Birliği olarak, Başkanımız Arslan Mengüç’ün vefatından duyduğumuz üzüntüyü belirtir, başta ailesi olmak üzere, tüm dostlarına, basın camiasına başsağlığı ve sabır dileriz” dedi. 

KIBRIS TÜRK GAZETECİLER BİRLİĞİ: “MENGÜÇ’ÜN KAYBI KIBRIS TÜRK BASINININ KAYBIDIR” 

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, araştırmacı gazeteci yazar akademisyen Arslan Mengüç’ün vefatının kendilerini derinden üzdüğünü belirterek, “Mengüç’ün kaybı, Kıbrıs Türk basınının da kaybıdır” dedi. 

Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, basına ve toplumsal hayata önemli katkıları bulunan Mengüç’e rahmet, ailesi ve basın camiasına başsağlığı dileğinde bulunuldu. 

Açıklamada, Dış Basın Birliği eski başkanlarından ve Kıbrıs Türk Basın Konseyi Yürütme Kurulu üyesi, araştırmacı yazar-gazeteci-televizyon programcısı ve öğretim üyesi Arslan Mengüç’ün son dönemlerde özellikle araştırmacı gazetecilik yönüyle ve yazdığı kitaplarla Kıbrıs Türk basınına, toplumsal hayata önemli katkılarda bulunduğu belirtildi.