Raif Doğru

Kıbrıs’ın hem kuzeyinde, hem de güneyinde kanser hastalığına yakalananların sayısı sürekli artıyor. Rum Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre; son 13 yılda yaklaşık 30 bin kişi kanser hastalığına yakalandı. 

Diyalog’a konuşan Rum Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili, yılda ortalama 2 bin 307 Rum’un kanserle yüzleştiğini belirtirken, kadınlarda göğüs, erkeklerde ise prostat kanserinin ilk sırada yer aldığına dikkat çekti.

Kanser hastalıklarında sigara kullanımının etkisine dikkat çeken Rum yetkili, özellikle okullarda, askeri kamplarda ve resmi kurumlarda sigarayı önleyici kampanyalara ağırlık verdiklerini söyledi.

Kanserde çevresel faktörlerin ağırlık kazandığını ifade eden yetkili stresli yaşamın da birçok hastalığı tetikleyici olduğunu kaydetti.

Sucuoğlu:İstatistik bilgi yok

KKTC Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu ise Diyalog’a yaptığı açıklamada, devletin ‘maalesef’ kanser konusunda istatistik verilerinin bulunmadığını itiraf etti. 

Sucuoğlu, hastanelerde tedavi gören veya Sağlık Kurulu’na intikal eden vakaları dikkate alarak yılda 600 ile 650 kişinin kanser hastalığına yakalandığını söyledi. Bakan Sucuoğlu “Bunun dışında güneye veya kendi imkanlarıyla yurt dışına gidenlerin sayısını bilemiyoruz” dedi. 

Yeni bir Kanser Araştırma Birimi kurduklarını ve bu birimin Dr.Figen İnce başkanlığında istatistik çalışmaları başlatacağını açıklayan Bakan Sucuoğlu, kanser hastalıklarınde çevresel faktörlerin yüzde 70, genetik etkilenmenin de yüzde 30 civarında olduğunu ifade etti.

Güneyde olduğu gibi kuzeyde kanser hastalıklarının ilk sırasında kadınlarda meme, erkeklerde ise prostatın yer aldığını belirten Bakan Sucuoğlu, bunu akciğer kanserinin izlediğini ifade etti.

Yediklerimiz, içtiklerimiz ve havamız…

Bakan Sucuoğlu çevresel faktörlerden söz ederken şunları kaydetti:

“Yediklerimiz, içtiklerimiz, havamız, Teknecik’ten yayılan zehirli gazlar, CMC atıkları, kullandığımız sular ve toprak bunların hepsi çevresel faktörlere giriyor.”

KKTC’de sigara kullanımının fazla olduğunu anımsatan Bakan Sucuoğlu, sigarasız yaşam için çok daha etkili kampanyaların düşünüldüğünü kaydetti.

Kanser hastalıklarında tedavinin çok pahalı olduğunu ve büyük harcamaların yapıldığını belirten Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu “bütçenin büyük bir bölümü kanser ilaçlarına harcanıyor” dedi.