Gürsel Karagözlü

Rumlar, Güzelyurt’taki Aziz Mamas Kilisesi’nde kilisenin ismini aldığı azizin isim günü olması nedeniyle dün ayin gerçekleştirildi.

Hristiyan Ortodoks Rum halkı için kutsal ibadet yerlerinden biri olan Güzelyurt’taki Aziz Mamas Kilisesi’nde yüzlerce Rum gün nedeniyle dualar etti.

Dün akşam saat 18.30’da başlayan ayini Papaz Monastır Masera ve  “ Omorfo Metropoliti” Neofitos yönetti. Ayine sözde  Omorfo Belediye Başkanı Barabanbs Pittas, sözde Akatu Belediye Başkanı Savvas Savvidis, iki toplumlu kültürel komite güney temsilcisi Takis Hadjidimitriou  katıldı.

Sınır kapılarının açılmasından sonra 12. kez düzenlenen ayinde geleneksel olarak mumlar yakıldı, ikonlar öpüldü, ilahi ve dualar okundu. Ayin Omorfo Metropoliti Neofitos’un konuşmasının ardından geleneksel şarap ve ekmek dağıtımıyla sona erdi.

Güzelyurt Polis Müdürlüğü, kilise etrafında ve içinde güvenliği sağlamak amacıyla geniş tedbirler aldı. Ayin süresince tepki almamak için çan çalınmadı, ses düzeni Rumca sözler ve ilahiler dışarıdan duyulmayacak şekilde kuruldu. Ayin 22.00’de sona erdi.

Ayine katılan yaklaşık bin 200 kişi otobüslerle, bir kısmı ise kendi araçlarıyla sınır kapılarından ve özellikle de Bostancı sınır kapısını kullanarak kuzeye geçti. Ayin Kıbrıs Rum medyası tarafından takip edildi.

ay-mamas-papaz.jpg

ay-mamas-kilisesi.jpg

ay-mamas-ayin.jpg