Kıbrıslı Türk Nörobiyoloji Araştırmacısı Dr. Fikri Birey’in, beyin destek dokularından NG2 Gliya hücrelerinin mental rahatsızlıkların patofizyolojisine ilişkin az bilinen rolleriyle ilgili çalışmaları ile uluslararası başarı kazandı. Dr. Birey’in beyin hücreleriyle ilgili sözkonusu çalışmaları ve bu bağlamda elde ettiği bulguları içeren bilimsel makalesi, ABD’nin prestijli bilim dergilerinden “Neuron Journal”ın son sayısında yayımlandı.

Dr. Birey, fareler üzerinde yapılan deneylerde, kronik sosyal stresin, beynin ilgili bölgelerindeki NG2 gliya hücre yoğunluğunda azalmaya yol açtığını saptadıklarını belirtti.

Dr. Birey, ulaştıkları başka bir bulgunun da NG2 gliya hücrelerinin bir tür büyüme faktörü olan FGF2’yi salgısında kaybın da benzeri depresif davranışların ortaya çıkmasında etken olması olduğunu ortaya koydu.

Dr. Birey, Bulgularının NG2 gliya hücrelerinin merkezi sinir sisteminde dengenin (homeostaz) oluşturulması ve ruh haleti bozuklarında yapılması gerekenlerle ilgili bir yol çizdiğine inandıklarını kaydetti.

Kıbrıslı Türk Nörobiyoloji Araştırmacısı Dr. Fikri Birey’in beyin hücreleriyle ilgili sözkonusu çalışmaları ve bulguları, ABD’deki CellPress Yayın Grubu altında yayımlanan “Neuron Journal” dergisinin son sayısında yayımlandı.

NG2 Gliya hücrelerini, merkezi sinir sisteminde yeknesak olarak dağılmış ve mitotik olarak aktif bir hücreler havuzu olarak niteleyen Dr. Fikri Birey, söz konusu hücrelerin beyindeki miyelinleşme süreçlerine yaptığı katkısal rollerin yanı sıra, merkezi sinir sisteminde iç dengelerin de oluşumunda fizyolojik işlevleri olduğunun altını çiziyor.

Dr. Birey, fareler üzerinde yapılan deneylerde, kronik sosyal stresin beynin ilgili bölgelerindeki NG2 gliya hücre yoğunluğunda azalmaya yol açtığını saptadıklarını belirtti.

Dr. Birey, ulaştıkları başka bir bulgunun da NG2 gliya hücrelerinin bir tür büyüme faktörü olan FGF2’yi salgısında kaybın da benzeri depresif davranışların ortaya çıkmasında etken olması olduğunu ortaya koydu. Bulgularının NG2 gliya hücrelerinin merkezi sinir sisteminde dengenin (homeostaz) oluşturulması ve ruh haleti bozuklarında yapılması gerekenlerle ilgili bir yol çizdiğine inandıklarını belirten Dr. Fikri Birey, ABD’deki CellPress Yayın Grubu altında yayımlanan “Neuron Journal” dergisindeki makalesini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Bulgularımız, NG2 Gliya hücrelerinin normal yetişkin beyin fonksiyonunun idamesinde vazgeçilmez roller oynadığını ve bu rollerdeki bozuklukların ve nihayette NG2 Gliya Hücrelerinin kaybının depresif ve bağlantılı bozukluklara yol açtığını ortaya koymaktadır. Stres kaynaklı bozukluklarda NG2 Gliya Hücrelerince düzenlenen hücresel ve moleküler hedeflerle ilgi anlayışlarımızın daha da geliştirilmesi bize,  antidepresan ilaç geliştirilmesi için yeni tedavisel hedefler sağlayacaktır.”

State University of New York-Stony Brook’ta doktora unvanını alan Fikri Birey, halihazırda Stanford Üniversitesi’nde Neuroscience dalında “Doktora Sonrası” (Post-Doctoral) çalışmalarını sürdürüyor.