Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk Masası (Task Force for the Turkish Cypriot Community) doğrudan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis’in sorumluluğu altına alındı.

Avrupa Komisyonu, bugün aldığı bir kararla, Kıbrıs Türk Toplumuna yönelik AB Mali Yardım Programı’nın uygulanması ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine hazırlanmasına yardımcı olması amacıyla oluşturulan masanın Yapısal Reform Destek Hizmetleri Genel Sekretaryası’na (SRSS) devrettiğini açıkladı.

SRSS’in, “AB Komisyonu’nun Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi sürecinin kolaylaştırılması çalışmalarının” koordinasyonunu sağlaması hedefleniyor.

AB Komisyonu açıklamasında, hemen yürürlüğe girecek bu karar, “AB Komisyonu’nun sürece her düzeyde aktif destek vermeye devam etmeye hazır olduğunun göstergesi” olarak değerlendirildi.

ÇÖZÜME DESTEĞİN GÖSTERGESİ

Kıbrıs Türk Masası’nın, doğrudan AB Komisyonu başkanına rapor sunmakla yükümlü olan SRSS’a devri, Kıbrıs’ta çözümün, Komisyon’un tamamı için öncelik taşımasının ve başkanın kişisel ilgisinin göstergesi olarak kabul edildi.

Çözüm müzakereleri sürecine verilen desteğin göstergelerinden biri olan bu değişikliğin, yardım programının uygulamasında herhangi bir değişikliğe neden olması beklenmiyor.

Avrupa Komisyonu bünyesinde 2004’te kurulan Kıbrıs Türk Masası, önceleri Genişlemeden Sorumlu Komiserliğe bağlıydı. Masa, 2014 yılında Bölgesel Politikalardan Sorumlu Genel Müdürlüğe devredilmişti.