Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Avustralya Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Yurt Dışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu Sydney Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Yoğurtçu’yu kabul etti.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bakan Berova kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk kökenli olup başta İngiltere, Avustralya ve dünyanın dört bir bucağında yaşayan çok sayıda Kıbrıslı Türk olduğunu söyledi.

Bu kişilerle Kıbrıs’ta yaşayan Kıbrıs Türklerinin gönül bağını yakın ilişkide tutmanın görevleri olduğunu belirten Berova, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı olarak her yıl 10 öğretmeni, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin yanlarına gönderdiklerini hatırlattı. Berova, bu öğretmenlerin orada hem eğitim verdiğini hem de var olan ilişkilerin güçlendirilmesi ve Kıbrıs Türk kültürünün yaşatılmasına yönelik faaliyetlerde bulunduklarını dile getirerek, bunun devam edeceğini söyledi.

Ancak, çok sayıda Kıbrıslı Türk’ün yaşadığı Avustralya’ya coğrafi uzaklık dolayısıyla, bugüne kadar yeterli ilginin gösterilemediğini ifade eden Berova, bu ülkede yaşayan Kıbrıslı Türklerin karşılaştığı zorlukları ve sorunları zaman zaman KKTC’yi ziyaretleri sayesinde öğrendiklerini belirtti.

“GEREKEN NEYSE YAPILACAK... İLK ADIM KİTAPLAR DEĞİŞECEK”

Bakan Berova şöyle devam etti:

“Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı olarak önünüzdeki süreç içerisinde, uzak diyarlarda yaşayan insanlarımızla Kıbrıs Türk halkının bağlarının güçlendirilmesi için, soydaşlarımızın kurduğu sivil toplum örgütleriyle temas kurup, gereken neyse yapacağız.

Bu çerçevede ilk olarak Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı onaylı olarak yurt dışına gönderilen ve 10 yıldır yenilenemeyen kitapların değişimi için ilk adım atılacak. Tanıtıcı broşür, belge ve kostüm gibi diğer ihtiyaçlar da erken vakitte giderilecek.”

Öte yandan Ziya Yoğurtçu’yu Uluslararası Genç Türk Yazarlar Kategori Birincisi olması sebebiyle tebrik eden Berova, Avustralya’da yaşamını sürdüren tüm Kıbrıslı Türklere selam ve saygılarını iletti.

YOĞURTÇU

Ziya Yoğurtçu ise ziyarette yaptığı konuşmada, 2001 yılında 12 yaşında iken Kıbrıs’tan ayrılıp Avustralya’ya göç ettiklerini anlattı.

Yoğurtçu, Avustralya’nın Melbourne ve Sydney bölgelerinde, hatırı sayılır sayıda Kıbrıslı Türk’ün ikamet ettiğini ve hayatlarını idame ettirirken zorluklara rağmen Kıbrıs Türk kültürünü yaşatmak ve ada ile gönül bağlarını devam ettirmek için de mücadeleyi sürdürdüklerini söyledi.

HALK DANSLARI VE TİYATRO

Avustralya’da yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin halk dansları ve tiyatro oyunlarını sahnelediklerini belirten Yoğurtçu, hedeflerinin gelecek kuşaklara bu bilgilerin aktarılması olduğunu ifade etti.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMA AZMİMİZ SÜRÜYOR”

Yoğurtçu, Kıbrıs Türk kültürünü yansıtan kostüm, tanıtıcı belge ve broşür konularında eksiklikleri olmasına rağmen, Kıbrıs Türk kültürünü yaşatma azimlerinin devam ettiğini ve buna bağlı olarak kurdukları derneklerle birlikte gönül birliği içinde çalıştıklarını vurguladı.

Ziya Yoğurtçu ayrıca, Avustralya’daki Kıbrıs Türk Dostluk Derneği’nin 428, Kuzey Kıbrıs Derneği Sydney’in 860 ve Kıbrıs Gençlik Kültür Derneği’nin ise 80 üyesi bulunduğu bilgisini de verdi.