Vedat Yıldırım

Kıbrıs'ta ilk "halka açık eşcinsel evlilik" geçtiğimiz gün Güney Kıbrıs'ta Marios Frixou ve Fanos Eleftheriades arasında yapıldı

Yeni evli çift evlilik kutlamalarında hiçbir masraftan kaçınmadılar. Düğün alanında geleneksel bir Kıbrıs düğününün tüm süslemeleri mevcut olmakta, ve ellerinde para dolu zarflarla yeni evli çifte tebriklerini iletmeye gelen uzun bir kuyruk bulunmaktaydı. Ayrıyetten en yeni Yunan pop şarkılarını çalan bir grup ve yiyecek olarak Kıbrıs Rumlarının olmazsa olmazı kavrulmuş domuz eti de bulunmaktaydı. 

Marios Frixou ve Fanos Eleftheriades birbirlerine olan bağlılıklarını tüm halka duyurmak istediklerini söylediler. Umut ettikleri şey ise, Kıbrıs'taki diğer eşcinsel çiftleri birbirlerine açık olmaları konusunda cesaretlendirmekti. 

Frixou ve Eleftheriades'in birliktelikleri Kıbrıs'taki ilk halka açık eşcinsel evlilik olmaktadır. Halka açık olmayan ilk eşcinsel evlilik ise geçtiğimiz ay gerçekleşmişti. Bilindiği gibi, Kıbrıs LGBT (eşcinsel, biseksüel ve transeksüel) hakları konusunda dünya sıralamalarında düşük sırada yer almaktadır.  

2015 yılının son aylarında meclis üyeleri tarafından eşcinsel evlilik yasal hale getirilmişti. Geçirilen yasa, Kıbrıs'taki eşcinsel çiftlerin hakları için büyük bir gelişmeydi çünkü daha sadece 18 sene önce, eşcinsellik cezalandırılabilir bir suç olarak sayılmaktaydı. 

"Tüm eşcinsel ve transeksüel çiftleri cesaretlendirmek ve kendi kendileriyle barışık olmaları mesajını vermek istedik" dedi Frixou. "Düğünümüz sonucu Kıbrıs'taki eşcinsel ve transeksüel toplumundan onlara verdiğimiz cesaret için çok sayıda teşekkür mesajları aldık"  

24_5.jpg

Törenin kendisi en fazla birkaç dakika sürdü ve sadece çiftin birbirlerine yetkililerin önünde yemin etmelerinden oluşmaktaydı. Evlilik resepsiyonu ise törene kıyasla hiç te mütevazı değildi. Kıbrıs geleneklerine uygun olarak, Frixou'nun annesi yeni evli çifti onlara altın ve aile yadigarlarını hediye ederek karşıladı. Daha sonra da çift, keman eşliğinde geleneksek bir kıbrıs şarkısına dans ettiler.

Adanın güney doğusundaki Xylofagou köyünden gelen 36 yaşındaki eski edebiyat öğretmeni Frixou, resepsiyondan elde edilen kazançların bir bölümünün hasta çocuklara yardım derneğine gideceğini söyledi. Frixou, şu anda cezaevinde gardiyan olarak görev yapmakta. 26 yaşındaki Fanos ise lüks bir İtalyan giyim mağazasında çalışıyor. "Köyümün halkı bana aşağılayıcı gözle bakmıyor. Çünkü küçük yaştan beri eşcinselliğim hakkında hep açık konuştum" dedi Frixou. Çiftin evliliği, 7 senelik bir ilişki sonucu gerçekleşti. Frixou, iş yerindeki bir arkadaşı sayesinde Fanos ile tanışmıştı. 

Frixou, geçtiğimiz sene geçirilen yasanın, eşcinsel çiftelere, zıtcinsel çiftlerin sahip olduğu tüm hakları verdiğini ve tek kısıtlamanın ise aile kurmak isteyen eşcinsel çiftlerin evlat edinme haklarının bulunmadığı olduğunu söyledi. Ancak eşcinsel hakları grubu "ACCEPT"'in başkanı Costas Gavrielides, geçirilen yasanın aslında evlatlık çocuk alınmasına izin verdiğini söyledi. 

Yunan Ortodoks Kilisesi'nin içine işlenmiş muhafazakarlık ve Akdeniz erkeklerinin maçoluğuna rağmen, Güney Kıbrıs son yıllarda eşcinsel haklarında büyük yol katetti.

Gavrielides: "Eşcinsel çiftlere yasal hissetmeleri fırsatı tanındı ve toplum artık yavaş yavaş tüm insanların haklarının hukuken kutsal olduğunun ve saygı duyulması gerektiğinin farkına varıyor"

manset-20160308160840.jpg