İbrahim Diran

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), üyesi olduğu Avrupa Küçük İşletmeler İttifakı (ESBA) ile işbirliği içinde “Kıbrıs’ta Çözüm Süreci ve Ekonomik Fırsatlar” konulu bir panel düzenledi.

KKTO Brüksel Temsilcisi Lale Saner moderatörlüğündeki panelde Fikri Toros, Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Mustafa Besim ve danışmanlık şirketi SapientaEconomics Direktörü Fiona Mullen sunum yaptı.

“KTTO’NUN KONUMU FARKLI”

KTTO Başkanı Fikri Toros, açılışta yaptığı konuşmada, 1958’de kurulmuş olmasının odaya uluslararası tanınmışlık kazandırdığını, bunun da KTTO’yı KKTC’deki diğer ekonomik kurumlara göre farklı bir konuma taşıdığının altını çizdi.

Devam eden Kıbrıs müzakerelerinde çözüm olasılığının, geçmiş çözüm süreçlerine göre daha yüksek olduğunu kaydeden Toros, Kıbrıs sorununun devamının özellikle izolasyon altında olan Kıbrıslı Türkler üzerinde büyük ölçüde olumsuzluklara neden olduğunu söyledi. Toros, iş dünyası açısından da mevcut durumun kabul edilemez ve sürdürülemez olduğunun altını çizdi.

Odanın “ekonomik ve siyasi eşitlik temelinde, federal bir çatı altında adil, sürdürülebilir, iki bölgeli, iki toplumlu bir çözüm” için müzakere sürecine desteğini sürdürme konusunda kararlı olduğunu kaydeden Toros, Kıbrıs sorununa bulunacak böylesi bir çözümün tüm bölgeye yararları olacağına inandıklarını söyledi.

1474560857.jpg

Kıbrıs Türk toplumundaki yasal düzenlemenin AB mevzuatıyla uyumlaştırılması için odanın çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Toros, bu çalışmaların Kıbrıs Türk toplumunun rekabet edebilirliği ve diğer standartları arzu edilen seviyeye çıkarılana kadar sürdürüleceğini belirtti.

Toros, AB üye ülkelerine adaylık hazırlığı için en az 10 yıllık süre tanındığını, bunun da hazırlık sürecinin ne kadar zorlu olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. Fikri Toros, “Uyum sürecinin önemini biliyoruz. Bu süreçte tüm kesimlerin katkı ve desteğini bekliyoruz” dedi.

CARO, KTTO-ESBA İŞBRİLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Avrupa Küçük İşletmeler İttifakı Başkanı David Caro da konuşmasında, KTTO eski başkanlarından Salih Çeliker ile Fikri Toros’un ESBA başkanlığı yapmasının ESBA ile KTTO arasındaki yakın işbirliğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Bu yakın işbirliğinin devam etmesi temennisinde bulunan Caro, 1.3 milyon üyesi bulunan ESBA’nın üzerinde çalıştığı önemli projelerden birinin, iflas olasılığı bulunan küçük ve orta boy işletmelere yardımcı olmayı öngören Erken Uyarı Sistemi projesi olduğunu kaydetti.

“İŞLETMELERİN ÜÇTE İKİSİ İFLASTAN KURTARILDI”

Amaçlarının bu uygulamanın diğer AB ülkelerinde de uygulanması olduğunu ve bunun Kıbrıs’ta da uygulanabileceğini ifade eden Caro, ilk kez Danimarka’da uygulanan bu proje sayesinde, danışmanlar aracılığıyla müdahalede bulunulan şirketlerin üçte ikisinin iflastan kurtarılıp, başarılı işletmelere dönüştürüldüğünü söyledi.

Caro, diğer önemli bir çalışmanın da küçük işletmelerde yaygın olan iflasla ilgili olduğunu, iflas eden şirketlerin sermayelerinin yok pahasına değil de değeri üzerinden satışının yapılmasının sağlanması olduğunu kaydetti.

Caro, bu konuda Avrupa Birliği kurumlarına taslak hazırlama aşamasında olduklarını söyledi. Fikri mülkiye konusunda çalışmaları olduğunu kaydeden Caro, Avrupa Komisyonu içerisinde yaptıkları çalışmalardan dolayı ESBA’nın kazandığı konumdan memnun olduklarını belirtti.

1474560858.jpg