UNFICYP ve Dayanışma Evi tarafından organize edilen, “Kıbrıs’ta Kadına Yönelik Cinsel Şiddet: Geçmiş, Bugün & Gelecek” konulu panel, yarın Lefkoşa’da ara bölgede bulunan Dayanışma Evi’nde saat 16.30’da yapılacak.

Dayanışma Evi’nden yapılan açıklamaya göre panel, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa M. Buttenheim’ın günün anlam ve önemine binaen gerçekleştireceği konuşma ile açılacak.

İlk olarak uyuşmazlık çözümü ve feminizm alanlarında tanınmış akademisyen ve uzman Maria Hadjipavlou, “Uyuşmazlıkta Cinsiyetçi Bakış Açıları” başlıklı sunumu ile Kıbrıs sorunu gibi etno-milliyetçi çatışmaları toplumsal cinsiyet açısından incelemenin öneminden bahsedecek.

Ardından, Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin kurucusu ve araştırmacı Mine Yücel “Cinsel Şiddet ve Çatışma Süreci ile İlişkisine İstatiksel bir Yaklaşım” adlı sunumunda çatışma sürecinde ve sonrasında cinsel şiddet vakalarıyla ilgili nicel ve nitel veriler paylaşacak.

Üçüncü sunumu, Belediye Meclisi üyesi ve Toplumsal Cinsiyet Komitesi Koordinatörü, aynı zamanda ev içi şiddete karşı mücadele eden bir aktivist olan Mine Atlı “Cinsel Şiddet ve Zorlu Mücadelemiz” başlıklı bir konuşma yapacak. Atlı, konuşmasında toplumsal cinsiyet temelli şiddete karşı yürütülen mücadelede karşılaşılan başlıca sorunları ve Kıbrıs Türk toplumunda kadınların durumunu yasal bir çerçeve içinde değerlendirecek.

Son olarak, Akdeniz Cinsiyet Araştırmaları Enstitüsü Direktörü ve Kıbrıs Kadın Lobisi Başkanı Susana Elisa Pavlou, destek ve koruma mekanizmalarından yoksun, cinsel şiddet mağdurları/kurbanları hakkında güncel verilerini, tecavüz miti ve kadına karşı cinsel şiddeti sıradanlaştıran tavırları, mevcut yasal düzenlemeyi, bu hususta neler yapılabileceğini ve yöntemleri “Kıbrıs’ta Kadına Karşı Şiddetin Gerçeğini Ortaya Çıkarma” başlıklı konuşmasında katılımcılarla paylaşacak.