Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde vatandaşların dört göz ile beklediği, cep telefonlarının serbest dolaşımını sağlayacak roaming anlaşması için adanın kuzeyinde ve güneyinde hizmet veren beş GSM şirketinin çalışmaları tıkandı. Tıkanıklığın son ve esas nedeninin Güney Kıbrıs’ın yasal mevzuatı olduğu öğrenildi.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Kıbrıs müzakerelerinde uzunca bir süre yaşanılan tıkanıklık, Kıbrıs’ın kuzeyinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimi ile yeni bir dönemece girdi. İlk olarak Rum yönetimi bir dizi Güven YaratıcıÖnlem üzerinde çalışmaya başladı. Ardından gerçekleşen ilk Mustafa Akıncı, Nikos Anastasiades toplantısında Akıncı Kıbrıs’ın kuzeyinde sınır kapılarında yapılan vize kağıdı uygulamasının kaldırıldığını açıkladı.

Yapılan ilk resmi görüşmede ise bir dizi Güven Yaratıcı Önlem konusunda iki liderliğin ilgili komitelerinin net tavır sergilediği ve çözüm öncesinde bu çalışmaların yapılacağı denklere edildi.

Özellikle güncel yaşamı etkileyecek olan, önemli bir gelişme şeklinde yorumlanan, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların sınırın öte yanına geçerken cep telefonlarının dünyanın diğer noktalarındaki gibi çalışamaması ve roaming siteminin karşılıklı blokajlar nedeni ile devrede olmamasının önüne geçilmesi için liderlikler ilgili komitelere çalışma yapılması için yetki verdi. “GSM’de yaşanan tıkanıklığın, kısa bir zaman sonra önüne geçilmesi hedefleniyor” şeklinde açıklamalar yapılmasına ve aradan uzun bir zaman geçmesine karşın gizlilik içinde yürütülen ve kamuoyuna açıklanmayan roaming çalışmalarının kilitlendiği öğrenildi.

ÇALIŞMALAR GÜNEY’DEKİ YASALARA TAKILDI

Bu güne kadar Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum Ticaret Odalarının ortaya koyduğu yoğun irade, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum GSM şirketlerinin uygulamanın devreye girmesi için gösterdiği iyi niyet yine yasal irade noksanlığında sorun oldu. Karşılıklı olarak teknik komitelerin yaptığı çalışmalar ve yine Güney Kıbrıs’ta bürokratik engeller çıkması sorunun çözümüne takoz koydu. Rum liderliğinin yasal sorunları engel olarak gösterdiği ve bu nedenle yapılan tüm çalışmaların boşa gittiği öğrenildi.

ŞİRKETLER HAZIR

Mobil telefon operatörleri olarak adanın kuzeyinden Kuzey Kıbrıs Turkcell ve KKTC Telsim’in, adanın güneyinden ise Cyta, Primetel ve MTN’nin ara bağlantıları ile birbirlerine bağlanmaya hazır. Fiyat farkları olmasına karşın uygun formüller de bulunmuş durumda. Kıbrıs’ın kuzeyinde GSM konuşma ücreti Kıbrıs’ın güneyine oranla vergilerle birlikte çok daha yüksek durumda. Bunun ötesinde, mobil veri ücretlerinin ise kuzeyde Rum GSM şirketlerine nazaran çok daha düşük olduğu biliniyor.