Toplumların bazı kesimlerinin olası bir siyasi uzlaşmayı desteklemeye daha az hazır olduğu; Kıbrıs Rum toplumunda kadınların ve 18-35 yaş arasında bulunanların olası  bir çözüme daha az hazır oldukları ifade edildi.

Kıbrıs Türk toplumunda ise siyasi yelpazenin sağında konumlandırılan kişilerin diğer bireylere oranla siyasi uzlaşmaya daha uzak oldukları belirtildi.

“Kıbrıs’ta siyasi uzlaşmayı belirleyen temel unsurlar nelerdir?” konulu  “2015 Toplumsal Yakınlaşma ve Uzlaşma (SCORE) Endeksi Araştırma Sonuçları”, Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi (SeeD) tarafından düzenlenen etkinlikte açıklandı.

Etkinlik ara bölgede bulunan Dayanışma Evi’nde saat 17:30’da yer aldı.

Etkinliğin başında UNDP-ACT Program Müdürü Christopher Louise bir açılış konuşması yaptı.

Louise konuşmasında Score Endeksi sonuçlarıyla ilgili olarak, herhangi bir siyasi değişim sağlanabilmesi için o değişimden etkilenecek kişilerin sürece dahil edilmesi gerektiğini kaydetti. Louise bu çalışmanın benzerlerinin  daha önce başka ülkelerde de gerçekleştirildiğini de belirtti ve bu çalışmanın barış sürecine katkı sağlayacağını, Kıbrıslı Türkler ile Rumlar’ın birlikte bir şeyler üretebileceğini, birlikte çalışıp bir şeyleri değiştirebileceğini gösterdiğini kaydetti.

Yapılan  araştırma sonuçları ve sivil toplum örgütleriyle geliştirilen öneriler, SeeD Araştırma Direktörü Alksandros Lordos tarafından aktarıldı.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Score Endeksinden elde edilen sonuçlara göre, “Kıbrıs’ta olası bir barış planına yönelik kamu oyu desteğinin artması için toplumlar arası endişenin, toplumsal tehdit algısının ve Kıbrıslı Türkler  ve Rumlar arasındaki kültürel mesafenin azaltılması gerekiyor”.

Bu bağlamda, “adada sürdürülebilir barışın sağlanması için müzakerelerde görüşülen konulara paralel olarak gerekli olan sosyal değişimin de ele alınması gerektiği” savunuldu.

Araştırmada, “özellikle toplumların bazı kesimlerinin olası bir siyasi uzlaşmayı desteklemeye daha az hazır. Kıbrıs Rum toplumunda kadınların ve 18-35 yaş arasında bulunanların olası  bir çözüme daha az hazır oldukları” tespit edildi. “Kıbrıs Türk toplumunda ise siyasi yelpazenin sağında konumlandırılan kişilerin diğer bireylere oranla siyasi uzlaşmaya daha uzak oldukları” görüldü.

Kıbrıs Türk toplumunda genel olarak uzlaşma eğiliminin ve olası bir referandumda “evet” oyu kullanma eğiliminin 2013-2014 yıllarına kıyasla giderek azaldığı da araştırmada ortaya çıktı.

ÖNERİLER

Lordos sivil toplum örgütleriyle geliştirilen önerileri de aktardı.

Lordos, tüm aktörlerin, karar vericilerin müzakere heyeti üyelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının elde edilen bilimsel sonuçlar temelinde toplumları yakınlaştıracak ve bir birleri ile ilgili olumlu algıların yaratılmasına yönelik çalışmalarda bulunmaları gerektiğini kaydetti. Lordos ayrıca, bireylerin kendilerini güvende hissedebileceği olumlu etkileşimlerin gerçekleşebilmesi için toplumlar arasında daha fazla fırsat yaratılması gerektiğine işaret etti.

Ada çapında kültürel çeşitliliğin benimsenmesine yönelik politikaların geliştirilmesiyle toplumlar arası kültürel mesafenin azaltılabileceğini söyleyen Lordos, her iki toplumdaki paydaşların üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek olası bir çözümün getirebileceği sosyal, ekonomik ve siyasi kazanımları dikkatle değerlendirmeleri gerektiğini dile getirdi.

BM Kalkınma Programı –Güven ve  İşbirliği için hareket  (UNDP-Act)  ve SeeD işbirliği ile geliştirilen Score Endeksinin, barışın iki temel unsuru olan uzlaşma ve yakınlaşma;  aynı zamanda toplumların siyasi uzlaşmaya ne kadar hazır olduğunu ölçmek için tasarlanmış yenilikçi bir araç olduğu belirtildi. 

Score Endeksinin karar vericilere elde edilen araştırma sonuçlarına dayanarak barış inşasına yönelik gerekli adımları atabilmeleri için yol gösterdiği ifade edildi.