ABD Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre, ABD hükümetinin hazırladığı IRFR raporu dün akşam yayımlandı.

Diğer ülkelerle hükümetlerini ve sivil toplumları, evrensel bir insan hakkı olan din özgürlüğünün korunması gereğiyle ilgili bir diyaloga katma fırsatı sunmanın amaçlandığı raporda, Kıbrıs’taki din özgürlüğü konusundaki dini yerlerin erişimi ve restorasyonunun  esas alındığı belirtildi.

ABD Elçiliği yetkililerinin hem Kıbrıslı Türkler, hem de Kıbrıslı Rumlarla sık sık bir araya geldiğine işaret edilen raporda, “Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti”yle, adanın her iki yanındaki dini yerlere erişimi de içeren din özgürlüğü konularını görüşüp, detaylandırdığı kaydedildi.

Amerikan Elçiliği çalışanlarının, Kıbrıslı Türklerle de görüşüp, Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölgede sınırlama olmaksızın dini yerlerin erişimi ve bu yerlerde dini törenler yapılabilmesi konusunu ele aldığını belirtildi.

ABD’nin diğer ülkelere yönelik politikalarını belirlemede önemli rolü olan IRFR raporunda, adı geçen ülkelerdeki ‘dini özgürlüklerin istismarı, dinin demografisi, yasal yükümlülükler ve dini özgürlüklere yönelik toplumsal tutumu’ ve ABD’nin o ülkelere yönelik politikaları yer alıyor.

ABD Elçiliği’nin açıklamasına göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, raporla ilgili şunları söyledi:

“Bu raporun  temel mesajı, halklar haklarından tamamen yararlandıkları zaman ülkeleri de bundan faydalanır. Bu, umut vaat eden bir teori değil, kanıtlanmış bir gerçektir.  Kişiler kendi içlerindeki inancı uygulama, değiştirme ve açık şekilde  icra etme hakkından mahrum bırakılırsa, ülkeleri de sahip oldukları potansiyeli tam anlamıyla kullanamaz”