Deniz Abidin

TDP Milletvekili, Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, ülkede ciddi anlamda bir sosyal sorun olduğunu belirterek, sorunun ekonomik bunalım ve siyasi belirsizlikten kaynaklı olduğunu söyledi. Çakıcı, bütçe açıklığının getirdiği ekonomik  çöküşe bağlı bir işsizlik ortamının söz konusu olduğunu ifade ederek, kamu içinde de bir düzensizliğin olduğunu kaydetti. Çakıcı, bu sorunların  insanları bir çöküşe doğru sürüklediğine vurgu yaparak, bunun da moral bozukluğuna neden olduğunu söyledi. Çakıcı, tüm bu mutsuzluklara politik çıkmazlığın da eklenmesiyle toplumu mutlu etmeyen bir siyasi liderliğin hakim olduğunu belirtti. Çakıcı, ülkede çok önemli yasaların geçmediğine dikkat çekerek, şunları söyledi, "Kamu reformu ile ilgili yasa hala daha geçmiş değil. Sağlıkta ve  eğitimde de durum böyle. Genel Sağlık Sigortası uygulanmış değil, tam gün eğitime geçilmiş değildir. Bu insanlara müthiş bir şekilde güvensizlik, mutsuzluk getiriyor. Ayrıca, kendi yönetimine  şüpheyle bakmayı sağlıyor. Kamu sisteminde yaşananlar ise adaletsizlik duygusu yaratıyor. Bu da ülkede bir çöküşü, bir kültürsüzleşmeyi, toplumda bir kültürel çöküşü getiriyor"

"Vatandaş çıkış yolu bulamıyor"

Çakıcı, toplumun mutsuz bir şekilde hayatını sürdürdüğünü ifade ederek, vatandaşın bir çıkış yolu bulamadığını söyledi. Çakıcı, siyasetteki yolun sıkıntılı görüldüğünü dile getirdi. Çakıcı, sosyal adaletsizliğin de hat safhada olduğunu belirterek, zenginin daha da zengin, orta direk ve çalışan kesimin ise daha geriye gittiğini kaydetti. Çakıcı, ülkedeki asgari ücretin ortada olduğunu, maaş artışının yapılmadığını söyleyerek, bunların düzelmesi için siyasi iradenin olması gerektiğini belirtti.

"Kıbrıs sorununun çözümünü bekleyemeyiz"

Mehmet Çakıcı, Kıbrıs sorununun çözülmesiyle ülkeye farklı bir dinanizmin geleceğini belirterek, en azından gelecek belirsizliğinin ortadan kalkacağını söyledi. Çakıcı şunları söyledi, "Kıbrıs sorunuyla yeni bir düzene geçilebilir. Ancak, Kıbrıs sorununun çözüm süreci boyunca ne yapacağız? Bunu değiştirebilecek irade olduğunu düşünüyorum. Yeter ki niyet olsun, yeter ki istek olsun. Kıbrıs sorununun çözümünü bekleyemeyiz. Bu düzen devam ettikçe nasıl çocukarımız için iyi bir düzen yaratacağız? Bunları düşünmek zorundayız. Kıbrıs sorununun çözümünü beklememiz doğru değildir. Kıbrıs sorununun çözümü yeni bir dinanizmi ve ekonomik düzelmeyi getirecektir, ancak bugün yerimizde bekleyemeyiz"

"Siyasi iradeye acil olarak ihtiyaç var"

Siyasilerin ülke insanlarının oylarıyla belirlenen kişiler olduğuna vurgu yapan Çakıcı, siyasi iradeye acil olarak ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, ülkenin güçlü bir siyasi liderliğe ihtiyacı olduğunu belirterek, "kararlı siyasi değişikliğe ihtiyaç var" dedi.

"Gençler bugünkü yapıyı ve sistemi beğenmiyor"

Çakıcı, ülke gençliğinin bir belirsizlik içinde olduğunu ve zaman zaman öfkelerini dile getirdiklerini kaydetti. Çakıcı, gençlerin yaptıkları eylemlerle, ortaya koydukları duruşlarla  bugünkü yapıyı ve sistemi beğenmediğini anlattı. Çakıcı, birçok gencin avantajları ve başka olanakları  kullanarak başka ülkelerde yaşadığına dikkat çekerek, göçün yaşanmakta olduğunu söyledi. Çakıcı, ortada bir beyin göçünün olduğunu belirterek, "beyin göçünü durduramıyoruz" dedi.

"Kıbrıs'taki psikiyatrik sorunlar dünya ortalamasından yüksek"

Çakıcı, psikolojik hastalıkların, bio-psiko sosyal olduğunu söyleyerek, Kıbrıs'taki psikiyatrik sorunların dünya ortalamasından yüksek olduğunu kaydetti. Çakıcı, şöyle devam etti, "Ülkemizdeki kumar oranı dünyadaki en yüksek oranlardan biridir. Kumar bağımlılığı fazladır. İntihar vakalarına bakacak olursak, dünyadaki ortalamalardan yüksektir. Depresyon oranı dünyadaki en yüksek ortalamalardan biridir. Yapılan bazı bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, kumar, uyuşturucu kullanımı  giderek ülkede artmaktadır. Bunlar kliniksel artış değil de bilimsel araştırmaların göstergesidir. Sosyal sorunlarda, pskiyatrik sorunlarda kumar ve uyuşturucu gibi  problemlerde ülkede ciddi bir artış vardır. Tüm  bunlar sosyal nedenlerle bağlantılıdır"