AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay'ın Filistinli bir gazeteye verdiği mülakatta, AKP'nin Hamas-İsrail müzakerelerine aracılık ettiğini söylemişti.

Haaretz'den Zvi Bar'el'in haberine göre, Hamas Siyasi Büro lideri Halid Meşal'in geçtiğimiz Perşembe günü Ankara'ya yaptığı ziyaret de Gazze müzakereleri ile ilgiliydi.

Haaretz'e konuşan Türk kaynaklar, Meşal'in Erdoğan'la görüştüğünü ve ikilinin Gazze'ye liman inşası ve Kıbrıs'ın kuzeyinden Gazze'ye, güvenliğini Türkiye'nin sağladığı bir deniz ikmal hattını tartıştığını doğruladı.

Haberde, Hamas-İsrail anlaşmasına İslami Cihad'ın da katılmak istediği, dün İslami Cihad ile Hamas yetkililerinin uzun bir toplantı yaptığı kaydedildi.

Öte yandan, yarın İsmail Haniye'nin başkanlığındaki bir Hamas heyetinin Kahire'ye giderek Mısır istihbaratıyla görüşeceği ve Mısır ile Hamas ilişkilerini yeniden rayına sokmayı tartışacağı iddia ediliyor.

Mısır, bu ziyaret iddiasını henüz doğrulamadı. Eğer ziyaret gerçekleşirse, bu heyet daha sonra Katar ve Türkiye'ye de gidecek.

Haaretz haberinde, esas olarak Mısır'ın tutumunun ne olacağının belli olmadığı vurgulanıyor. Mısır'ın, Suudi baskısıyla Hamas'ı "terör örgütü" saymaktan çıkartabileceği, ancak Hamas ile yeniden tam ilişki tesis etmenin Müslüman Kardeşler'i güçlendireceğinden korkulduğu konuşuluyor.

Mısır'ın Hamas heyetini kabul etmesi durumunda, Sisi yönetiminin Hamas politikasında gerçek bir değişikliğe gittiğinin görüleceği de haberde yer alan iddialar arasında.

Haaretz, Gazze Limanı'nın inşası ve Kıbrıs'tan ikmal ile birlikte, İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinin önündeki son engelin de kalkacağını söylüyor.

Haberde, bu tip bir anlaşmanın İsrail için faydalı olacağı belirtiliyor. Anlaşma, İsrail'in siyonist yerleşim birimlerini tahliye etmesini ya da toprak iadesini içermediği için, İsrail'in üzerindeki Gazze'den kaynaklı uluslararası baskıyı azaltacak.

Anlaşmadan Mahmud Abbas ve Batı Şeria yönetiminin zararlı çıkacağı, Gazze'nin müstakil ekonomik gelişim yoluna girmesi ile birlikte Filistin'in bölünmesinin tamamıyla hayata geçeceği de iddia ediliyor. (Sol.gov.tr)