Partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, darbe girişimi nedeniyle 17-25 Aralık soruştrumasını unutmayacaklarını belirterek, "Kimse bu olayları 17-25 Aralık olaylarını aklamak için kullanmasın. Darbeciler nasıl yargılanıyorsa devleti soyanların, kul hakkı yiyenlerin de yargılanması lazım" ifadelerini kullandı.

"FETÖ'yü kimler destekledi, Meclis araştırsın"

Kılıçdaroğlu, darbe girişimine ilişkin Meclis'te komisyon kurulması yönündeki talebi AK Parti'nin engellediğini söyledi. Başbakan Yıldırım'a bu konuda çağrı yapan Kılıçdaroğlu, "FETÖ’yü kimler destekledi, Meclis’in bunu araştırması lazım. Geçmişi iyi analiz etmeliyiz. Sorumlularını ortaya çıkarmak TBMM’nin görevidir" diye konuştu.

Meclis'te Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulduğunu ancak bugüne kadar tek bir bürokratın gelip bilgi vermediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, hükümete Meclis'e hesap verme sorumluluğunu anımsattı.

Laiklik çağrısını yenileyen Kılıçdaroğlu, "Herkese tekrar söylüyorum: Camiye, kışlaya, adliyeye siyaset sokmayın" dedi.

"O zaman '160 militan atadınız' dedim"

Kılıçdaroğlu, "Yargıtay’a 160 yeni üye atandığında ‘Yanlış yapıyorsunuz, 160 militan atadınız’ dedim. Bana kızdılar, bağırdılar, çağırdılar. Şimdi onların hepsini Yargıtay’dan çıkardılar" ifadeleirni kullandı.

Tüm siyasi partilere çağrı yapan Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi yüzde 10 seçim barajı ayıbından kurtarmalıyız" dedi.

CHP lideri, "Liyakat sistemi ortadan kalktığı için bu noktaya geldik. Bugün bir kanun hükmünde kararname yayınlandı. Özel Harekâtçı alınacak, KPSS sınavına girmeyecekler. Niye girmiyorlar? Nereden bileceğiz yetkin olduklarını? Nasıl seçeceksiniz bu kişileri? 'İşte bizim partiye sesleneceğiz, çocuklarınıza iş verelim'. Böyle olmaz" diye devam etti.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a da şöyle seslendi:

"Kurtulmuş’a sesleniyorum. Liyakattan bahsetmiştin. Sözünün eriysen, bu sözün arkasında duruyorsan, Bakanlar Kurulu adına da konuşuyorsan, istifa et. ‘Ben liyakat dedim ama karar farklı oldu’, istifa et."

Gazetecilerin tutuklanmasına tepki

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin hapse atılmasına da bir kez daha tepki gösterdi:

"Gazetecileri Gülen’e destek verdi diye hapse atmak doğru değil. Neden? Örgüte yazıyla destek verdi. Yahu kardeşim, bırak yazıyla destek vermeyi, çıkıp TBMM kürsüsünden övgü düzenler var, onları ne yapacaksınız?"

Kılıçdaroğlu, Hakkari ve Şırnak'ın ilçe yapılması kararını da eleştirdi. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Hakkari ve Şırnak’ı güvenliğini sağlayamadığınız için il statüsünden çıkarıyorsanız, o zaman yönetemiyorsunuz demektir. Hakkari ve Şırnak kalsın, Cizre ve Yüksekova da il olsun, 81 değil 83 ilimiz olsun."

Kaynak: Al Jazeera