CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz hafta bir televizyon kanalında başkanlık sistemi tartışmaları ile ilgili olarak, "Ne başkanlık sistemi, ABD'deki gibi başkanlık sistemi getirecekseniz buyrun getirin. Oturalım, tartışalım. Hayır öyle bir sistem olmayacak" demişti. Bu ifadeye bugünkü grup toplantısında yanıt veren Başbakan Binali Yıldırım ise, "Biz buyurduk, siz de buyurun, Amerikan tipi olsun. Biz Türk tipini tercih ediyoruz ama siz Amerikan tipi başkanlık olsun diyorsanız ona da varız, hodri meydan" diye konuştu. Yıldırım'ın bu sözlerine grup konuşmasında yanıt veren CHP lideri, "Madem tartışmak istiyorsun Amerika’daki gibi eyalet sistemini, yani Türkiye’yi bölmeyi istiyor musun, istemiyor musun?" diye konuştu. 

"Bugün Sayın Binali Yıldırım demiş ki, ABD’deki başkanlık sistemini tartışacağız, hodri meydan demiş. Gayet güzel. Şimdi ben Sayın Binali Yıldırım’a iki soru soruyorum. Bakalım düşüncesi nedir, Amerikan başkanlık sistemiyle ilgili olarak" diyen Kılıçdaroğlu, bu iki soruyu şu şekilde dile getirdi:

"Bir, Türkiye’de eyalet sistemini kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz? Çık bunu açık ve net milletin önünde söyle. Birinci sorum bu. İki, Amerika’da her eyaletin ayrı parlamentoları var, ayrı yasaları var, ayrı kanunları var. Böyle olsun diyor musun, demiyor musun?"

'Parlamenter sistesmi kabul ediyoruz'

Kılıçdaroğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bu iki soruma cevap istiyorum. Sen Amerikan başkanlık modelinde bunları kabul ediyor musun, etmiyor musun? Önce bunları bir çık milletin önünde bir anlat bakalım. Ha bize sorarsan biz kabul etmiyoruz. Bize sorarsan biz atalarımızın, dedelerimizin yüz elli yıla yakındır savunduğu, kurduğu, geliştirdiği parlamenter sistemi kabul ediyoruz ve onun önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istiyoruz. 'Hodri meydan' dedin, iki soruyla 'hodri meydan' dedim. Çık iki soruya cevap ver, milletin önünde, milletin önünde cevap ver. Madem tartışmak istiyorsun Amerika’daki gibi eyalet sistemini, yani Türkiye’yi bölmeyi istiyor musun, istemiyor musun?" 

"Çık söyle bakalım. Peki her eyalette parlamento olsun mu, olmasın mı ? Her eyaletin ayrı yasaları olsun mu, olmasın mı? İstiyor musun, istemiyor musun? Kabul ediyor musun, etmiyor musun? Çık milletin önünde açıkca düşüncelerini söyle. Bak bana ne kadar rahat düşüncelerimi söylüyorum. Çünkü ben inandığım şeyleri söylüyorum. Birisi bana telkin ettiği için değil, birisi bana öğütlediği için değil, ülkemi ve insanımı sevdiğim için, bu ülke için çalıştığım için bunları savunuyorum."

Kaynak: Al Jazeera