CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından nisan ayında yapılması planlanan partili cumhurbaşkanlığını öngören anayasa değişikliği referandumuna ilişkin olarak "Bu kadar yetkiyi tek bir kişiye verirseniz Türkiye'yi maceraya sürüklemiş olursunuz" dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

HAPİSTEKİ GAZETECİLER

  • Cumhuriyet gazetesi yazarları onurlarıyla ve dik duruşlarıyla cezaevindeler. Onlarla gurur duruyoruz. Gözaltına aldınız, tutukladınız, 100 gündür iddianame yok. Bu nasıl adalet? O savcılara şunu söylüyorum; siz cumhuriyetin savcısıysanız cumhuriyetin gereğini yapın, birilerinin iktidarının sopası olmayın.
  • Herkes yargılanabilir, iddiada da bulunabilir ama geç gelen adalet adaletsizliktir. Hiçbir gazetecinin hapiste olmasını istemeyiz.

'TEK ADAM REJİMİ'

  • Pazar günü 81 ilde il ve ilçe başkanlarımızı topladık, referandumda nasıl bir strateji izleyeceğimizi konuştuk. Hayırın ne kadar önemli olduğunu, bunun memleket meselesi olduğunu, hayır dememizin ne kadar değerli olduğunu tartıştık. Şu soruyu her gittiğiniz yerde sorun: 15 yıldır iktidarsınız. Parlamentodan çıkarmak isteyip de çıkaramadığınız kanun oldu mu, yok. O yüzden bu değişikliğin sebebi ne? Neden şimdi, parlamento yetkisini bir kişiye devrediyorsunuz? Bu sorunun cevabını biz bilmiyoruz, siz de bilmiyorsunuz. Bu sorunun cevabını hayırla perçinleyelim. Tek adam rejimi, her şeye muktedir olacak.

'HANGİ SORUNU ÇÖZECEK?'

  • 2010'da ne diyorlardı, 'Üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü sağlayacağız' diyorlardı. Vatandaşımız da itibar etti, evet dedi. Ne oldu, yargıyı kime teslim ettiler, FETÖ'ye. Danıştay'ı, Yargıtay'ı, mahkemeleri… Müsteşarı, genel müdürü, emniyet müdürü, büyükelçileri… Meclis var, başbakan var, bakanlar var ve paralel bir devlet kurdular. Şimdi bütün yetkiler bir kişide. Getirilen değişikliğin ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmak için bunları ifade ediyorum. Bir kişi her şeye muktedir olacak. Bu anayasa değişikliği milletin hangi sorununu çözecek?
  • Terör sorununu çözecek mi, işsizliği çözecek mi, Türk Lirası'nın yavbancı paralar karşısında değerini koruyor mu, komşularımızla bozulan ilişkilerimizi düzeltecek mi, gıda fiyatları düşecek mi, ekonomik istikrar sağlanacak mı, bozulan eğitim sistemi düzelecek mi hayır, o zaman biz bu referandumda 'hayır'larımızı çoğaltmalıyız.

'TELEVİZYONDA TARTIŞALIM'

15 yıldır iktidarlar, başbakan, bakanlar kendilerinden. Arzu edip de çıkaramadıkları bir karar var mı, hayır. Başbakanlığı kaldırıyorlar, bakanları da bitiriyorlar. Bunlar neyi eksik yaptılar? Sayın Binali Yıldırım'a soruyorum cevap yok, Sayın Bahçeli'ye de soruyorum cevap yok. AKP'liye soruyorum, ondan da cevap yok. Niye bunu milletin önüne getiriyorsunuz? Arzu ettikleri bir televizyon kanalında, siyasi parti liderleri bir araya gelsinler tartışalım. Medeni bir şekilde televizyonlara çıkalım, bu değişikliğin Türkiye'nin lehine mi aleyhine mi olduğunu tartışalım.

'ÇİFT BAŞLILIK OLMAZ'

  • Diyorlar ki, 'Bu değişiklikle çift başlılığı kaldıracağız'. Devlette çift başlılık olmaz. Yaptıkları çift başlılığı anayasal hale getirmek. Ne olacak, hem başkan, hem partinin genel başkanı, tarafsız, hem taraflı. Başkanı kim temsil edecek, vali ve partisinin il başkanı. Bu anlattıklarım doğru değildir diyorlarsa çıkıp söylesinler. Bununla da yetinmiyorlar, 'Sen devletin yapısını ve işleyişini değiştirebilirsin' diyorlar. Bir kararname ile bakanlıkları kapatacak. Bu kadar yetkiyi bir kişiye verirseniz, yarın Türkiye'yi bir maceranın içine sürüklemiş olursunuz. 'Bu yetkiler yoktu' diyemiyorlar.

'SON ÖRNEĞİ HİTLER'

  • Tek adam rejiminin son örneği Hitler'dir. Ben bunları anlattığım zaman, milletin kafası karşıyor diyorlar. Hiç kimse endişe etmesin, Kılıçdaroğlu söylerse doğruyu söyleyecek. Ben anlatmak zorundayım, onlar da desinler ki, 'Kılıçdaroğlu'nun şu sözü yanlış'. Ama diyemiyorlar.

'ERBAKAN DA TERÖRİST Mİ?'

  • Üzülerek ve utanarak ifade ediyorum. Bir ülkenin başbakanı referandumda hayır oyu verecekleri terör örgütü üyesi ilan ediyor. Bu anayasa değişikliğinin ülkeye nasıl bir felaket getirdiğini onlar da biliyorlar, savunamıyorlar. Saadet Partisi, rahmetli Erbakan de buna hayır diyor, onlar da mı terörist oldu? Evet diyen vatandaşım da hayır diyen vatandaşım da benim başımın üstündedir.

VARLIK FONU YASASI

  • Bu fon dünyada iki temel düşünce ile kurulur. Ya bütçeniz fazla verir ya da doğal kaynaklarınız vardır; bu gelirleri gelecek kuşaklar için böyle bir fonda toplayabilirsiniz. Bu ikisi de olmayabilir ama dış ticaret fazlanız vardır, o zaman da kurabilirsiniz. Ama bunların hiçbiri Türkiye için geçerli değil. Bu nedenle bu bir varlık fonu değil, hayırsız evlat fonu! 150 yıldır bu devletin kurduğu varlıklar fona devrediliyor."

CHP'NİN AYM BAŞVURUSU

  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ayrıca, Varlık Fonu'nun Türkiye'ye uygun olmadığını ve denetime de kapalı olacağını belirterek, fonla ilgili yasa çıktığında yürütmesinin durdurulması için yaptıkları başvurunun halen Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından ele alınmadığını söyledi.
  • CHP, Varlık Fonu ile ilgili TBMM'de kabul edilen yasa için AYM'ye 21 Ekim 2016'da başvurmuştu.