CHP Lideri Kılıçdaroğlu, İzmir Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen CHP Belediye Başkanları Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, HDP'lilerin gözaltına alınması, terör saldırıları ve başkanlık sistemi tartışmalarına değindi. Cumhurbaşkanı ve Hükümet'i eleştirerek şu ifadeleri kullandı:

"Seçimle gelenleri içeri atacağım derseniz barış getiremezsiniz"

"Egemenlik sarayın değil, egemenlik padişahın değil, milletindir. Egemenliği saraya taşımak istiyorlar. Biz siyasetçilerin, gazetecilerin hapse atılmasını istiyoruz.  Hayatları boyunca CHP lehine tek kelime etmeyenleri sadece biz savunuyoruz.  Seçimle gelenlerin gidiş yolu ancak seçimle olmalıdır.

"Seçimle gelenleri içeri atacağım, öldüreceğim derseniz o ülkeye barış getiremezsiniz. Elbette terörle mücadele edece"ğiz. Terörle mücadelenin akı ve mantıkla yapılması lazım.  Sivri sineklerle uğraşmak sorunu çözmez, bataklığı kurutmak lazım.

"Suriye’ye Irak’a gireceğiz diyorlar önce burnunun dibindeki Kandil’e git. Niye gidemiyorsun ? Türkiye’yi yönetenler uygar bir toplumun parçası değil, bir Ortadoğu ülkesi yapmak istiyorlar. İzlenen bu yolda adım adım gidiyorlar. Neden bakanlık diyorlar. Çünkü Türkiye’yi bir adamın 2 dudağı arasına bırakmak istiyorlar. Türkiye’yi 19. yüzyıl karanlığına sokmak istiyorlar."

"Çılgınlara ülke teslim edilemez"

"Yasalara uymak zorundayız ama birileri hukuka uymazsa kendi hukukunu dayatırsa doğal olarak bu halkın direnme hakkı vardır. 15 Temmuz öncesi direnme hakkı dediğimde ayağa kalktılar “Ne demek direnme hakkı” Direnme hakkı Alman Anayasası’nda vardır. Hitler örneği tekrarlanmasın diye."

"Çılgınlara ülke teslim edilemez. Aklı baki olmayana ülke teslim edilemez. Cahil olanlara ülke teslim edilemez. O nedenle kuvvetler ayrımı vardır."

"Tarih tarih diyorlar. Osmanlı Osmanlı diyorlar. Osmanlı diyorsan parlamenter sistem 150 yıldır var. Ben sana neyi anlatacağım. Aklı baki olmayan birin çağırmış “Danışmanım” diye, bana tarih öğretiyor."

"Bütün AKP’li milletvekillerine sesleniyorum. Aynı kaygıları duyduklarını biliyorum. Aynı muamele size yapılsa dur diyeceğinizi biliyorum. Siyasette kan davası güdülmez. Kan davası ile bir ülke yönetilemez."

"Mustafa Kemal’in yolundan dönmeyeceğiz"

"Eğer sorgulanacaksa şehirleri silah deposu haline getirenlere göz yumanlardan hesap sormak lazım. Genelkurmay “Uyardık” diyor. 17-25 aralıkta rant kavgası yaptılar. İkisi de dini kullanıyor. Bu ülkenin insanlarının en temiz duygularını sömürüyorlardı. İşimiz kolay değil ama hiçkimssenin umutsuzluğa kapılma hakkı yoktur. Mustafa Kemal’in yolundan dönmeyeceğiz. Böyle bir hakkımız yoktur."

"Cumhuriyet demokrasi ile taçlandırılırsa bir anlam ifade eder. Terörle mücadele edeceğim diye yazarları, sanatçıları, er ve erbaşları içeri atıp Adil Öksüz’ü bırakacaksın. Herkese kelepçe takılırken Adil Öksüz’e neden kelepçe takılmaz."

"Darbe gecesi şehit olan 240 şehidimiz bu ülkeye dikta gelsin diye mi şehit oldular ? Bunların sorgulanması lazım."

Kaynak: Al Jazeera