Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk askerinin Başika'dan çekilmesi yönünde açıklamalar yapan merkez Irak yönetimine seslendi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Irak halkının güvenliği için askerlerimiz Başika’da" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun sözleri şöyle:

"Irak’ın toprak bütünlüğünü her dönem savunduk, savunmaya devam edeceğiz. Irak’ın kaderini Irak halkı belirlemeli dedik, söylemeye de  devam edeceğiz. Ortak kültürümüz var dedik, söylemeye devam edeceğiz. Başika’da askerlerimizin bulunması sıradan bir olay değildir. Irak halkının güvenliği için askerlerimiz Başika’da bulunuyor. Buradan size ulaşan bazı söylemlerin iticiliğine kapılıp Başika'daki askerlerimizin topraklarınızı terk etmesini beklemeyin.

Sorunlar çözüldükten sonra elbette ki askerlerimiz geri çekilecektir. Musul’da, Kerkük’te terörün ayıklanmasını, IŞİD’in bölgeden çıkmasını istiyoruz. Kendi vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini de sağlamalıyız. Biz Irak halkıyla dost olmaya kararlıyız."

"Cezaevlerinde kötü muamele de var, işkence de"

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Gülen örgütüne yönelik soruşturmalarda mağduriyet olduğu iddialarına değinen Başbakan Binali Yıldırım, ana muhalefet partisi CHP'yieleştirmişti.  "Tek bir vatandaşımızın bile mağdur edilmesine asla rıza gösteremeyiz" diyen Yıldırım, "Mağdur edebiyatının tehlikeyi gölgelemesine asla izin vermeyelim" diye de eklemişti.

Bu sözlere yanıt veren Kemal Kılıçdaroğlu, "Darbe fırsatçılığı yapıp karşı darbe yapıyorlar" dedi ve şunları söyledi:

"Suçu şahsi olmaktan çıkardınız, kolektif suç haline getirdiniz. Adamı alıyorsunuz, eşini de alıyorsunuz. Bütün o çocuklara sahip çıkacağız. Hapishaneler tıka basa dolu. Cezaevlerinde kötü muamele de var, işkence de var. Bunu ben söylemeyeceğim de kim söyleyecek? Hapishaneleri açmaktan korkuyorlar. Orada kötü muamele var. İnsan hakları ihlâlleri var. Zulmün karşısında tutan dinsiz şeytandır, ben şeytan değilim, şeytan sensin.

"Yaptığımız edebiyat değil"

Yenikapı ruhu var, sakın sesinizi çıkarmayın. Biz bunu söylemeyeceğiz de kim söyleyecek. Biz demokrasiyi, insan haklarını savunmayacağız da kim savunacak? Hapisteki gazeteciler. Niye hapse atarsınız? Neden kelepçe vurursunuz?

Neden üniversite hocalarının işine son verirsiniz? Mağdur edebiyatı yapmayın diyorlar. Bizim yaptığımız edebiyat değildir. 16 günlük bebeği annesinden koparırsan bu edebiyat değildir Sayın Binali Yıldırım."

"2800 yıllık iddianame düzenlemezseniz adam değilsiniz"

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Kılıçdaroğlu hakkında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'a "basın yoluyla alenen hakaret" iddiasıyla 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlamıştı. Kılıçdaroğlu bu konuya da değindi, "2800 yıllık iddianame düzenlemezseniz adam değilsiniz. Sanıyorlar ki korkup çekineceğiz. Kim açmış, Bilal oğlan açmış. Ben senin ne olduğunu biliyorum sevgili Bilal" dedi.

Kaynak: Al Jazeera