CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’daki "Geri Dönüşüm İşçileriyle Buluşma" programında konuştu. Referandum dışındaki konularla gündemin saptırılmaya çalışıldığını söyleyen CHP lideri, şu ifadeleri kullandı:

"18 maddelik değişiklikle ilgili tartışma bizim dışımızda pek dile getirilmiyor. Başka konular tartışılıyor. Amaç gündemi saptırmak. Sizin elinizden alınacak hakları duyurmamak. Bunun yolunu, yöntemini arıyorlar. Ama söz, karar verdim. Ayın 16'sına kadar hiçbir kısır tartışmanın içerisine girmeyeceğim, girmeyeceğim, girmeyeceğim.

Medeni bir insan gibi onlara çağrı yaptım. Dünya kadar televizyonları var. Buyurun gelin, kavga edecek halimiz yok. Bu tek adam rejiminde ne geliyor, demokratik parlamenter sistemde ne olması lazım, oturup konuşalım. Cesaret edip gelemiyorlar. Yürekleri yetmiyor. Yaptıkları düzenlemenin topluma nasıl bir felaket getireceğinin onlar da farkındalar."

"İstanbul'da en az yüzde 53 hayır"

Kılıçdaroğlu, İstanbul'dan en az yüzde 53 hayır oyu çıkacağını söyledi:

"Sokakta da 'hayır' var. İstanbul'da da 'hayır' var. Son yapılan çalışmalar şunu gösteriyor; İstanbul'da en az yüzde 53 'hayır' var. En az yüzde 53. Koskoca Türkiye Cumhuriyetini bir kişiye teslim etmek istemiyoruz. Bu devletin bir parlamentosu var. Bunun bir parti ile ilgisi yoktur. Bunun bir kişiyle de ilgisi yoktur. Bu tamamıyla demokrasiyle ilgilidir."

“Sosyal devlet nerede?”

Kılıçdaroğlu, insanları güçlü kılan en önemli unsurun sosyal devlet anlayışı olduğunu vurguladı:

"Toplumun düşük gelirli kesimlerine iyi bir gelecek vadeden devlettir, sosyal devlet. İşsizliği önleyendir. Hastane kapılarında sürünmemek sosyal devletin bir gereğidir. Geliri olmayanların da asgari bir gelire kavuşmaları da sosyal devletin güvencesi ve varlığıdır. Bizim aile sigortasını ısrarla gündeme getirmemizin nedenlerinden biri budur. Hiçbir aile gelirsiz olmasın, yoksulluğun pençesi altında ezilmesin. Çocuklar, onurlarıyla okullara gitsin.

Bu sosyal hukuk devleti içinde 6,5 milyon işsizimiz var. O zaman sormak gerek, bu sosyal devlet nerede? 17 milyon hanede yoksulluk var, bu sosyal devlet nerede? Anayasal güvence altında olan ekonomik ve sosyal haklar ve bu konuda çıkarılacak yasalar bir kişiye devrediliyor. Bir kişi arzu ettiği zaman asgari ücreti dondurabilecek. Arzu ettiği zaman, istediği derneği kapatabilecek. Sendikayı kapatabilecek. Sayın başkan konuştuğu zaman gittikleri her yerde 'hayır' cevabıyla karşılaştıklarını söyledi. Şimdi size çok önemli bir görev düşüyor. Sosyal devleti savunacaksınız. Kendiniz için değil, herkes için savunacaksınız. Bütün mücadeleyi insan hakları ve hukukun üstünlüğü için yapıyoruz. Zayıf insanı, güçlü devlet karşısında koruyan sistemi egemen kılmak için yapıyoruz. Hukuk devletinin varlık nedeni budur."

Toplantıda Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Kurucusu Ali Mendillioğlu da kısa bir konuşma yaptı. VHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve bazı parti yetkililerinin katıldığı buluşma, Maltepe Geri Dönüşüm Hurdacılar Derneği adına CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na plaket sunulmasıyla sona erdi.

Kaynak: AA