CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "Sayın Genel Başkanımızın istifasını gerektirecek sorun söz konusu değildir. Bir önceki seçime göre bunu başarı olarak kabul etmiyoruz ama oyunu korumuş, oyunu arttırmış, milletvekili sayısını arttırmış tek siyasi partiyiz" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, MYK toplantısının gündemine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Tekin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun istifa edebileceği ya da parti içerisinden yeniden liderlik yarışı başlayarak Kurultay'da genel başkan değişimi olacağı yönündeki bilgilerin sorulması üzerine "Sayın Genel Başkanımızın istifasını gerektirecek sorun söz konusu değildir. Bir önceki seçime göre bunu başarı olarak kabul etmiyoruz ama oyunu korumuş, oyunu arttırmış, milletvekili sayısını arttırmış tek siyasi partiyiz. 2007'de olduğu gibi merkez sağın çöküşüyle beraber ne yazık ki bizim dışımızdaki iki muhalefet partisinin ve parlamento dışındaki partilerin kendi seçmenlerine sahip çıkamamasından kaynaklı sorunlu yaşandığını görüyoruz. Parti içerisinden insanların genel başkanlık talebi olabilir. Bu son derece doğaldır. Kurultay sürecimiz takvimimiz işliyor. Büyük olasılıkla Şubat'ta büyük kurultayımızı yapacağız. Elbette bu demokratik yarışta bende varım diyen her arkadaşımız bu yarışa katılabilir" ifadelerini kullandı.

YENİ ANAYASA

Önümüzdeki süreçte yeni anayasa çalışmalarının gündeme geleceği ve Ak Parti'de buna ilişkin bir hazırlık olduğu belirtilerek, CHP'nin kurulacak bir komisyona destek vermesinin söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine Tekin, şunları kaydetti:

"Hükümet Sayın Davutoğlu'nun bir evrensel kural içerisinde Türkiye'de yeni bir anayasa, daha özgürlükçü, daha demokratik bir anayasa talebi varsa CHP olarak elbette sonuna kadar destek veririz. Bir önceki anayasa çalışmasında 61 madde hayata geçti ve 61 madde konusunda CHP katkı sundu. Sayın Genel Başkanımız bir önceki ve Başbakan Erdoğan'a 60 maddeyi getirin CHP olarak biz oy vereceğiz dedik ama ne yazık ki Türkiye'de olmaması gereken, toplumun kabul görmemesi gereken başkanlık sistemini masaya getirince masa devrilmiş oldu. Umut ederim ki aynı şekilde masayı devirecek bir başkanlık sistemi hayalinin dışında evrensel kurallar içerisinde yapılacak bir hukuk düzenlemesi konusunda sonuna kadar destek vereceğimizi de beyan etmek istiyorum."

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın yeni anayasanın bir parçasının da başkanlık sistemi düşüncesi olduğunu ifade ettiği hatırlatılarak, başkanlık sistemi konusundaki CHP'nin tutumunun sorulması üzerine Tekin, "Sadece bizim tutumuz değil, yurttaşlarımızın önemli kısmının yapılan araştırmalarda AKP seçmeni dahil olmak üzere yüzde 70'nin böyle bir şeyi kabul etmesi mümkün değildir. Evrensel kurallar içerisinde Batı standartları içerisinde bir hukuk sistemi anayasa yapmak istiyorlarsa biz buna sonuna kadar varız. Ama bunu zehirlemek için buraya da bir başkanlık sistemi eklerim derse hiç kapımızın önünden geçmesinler" karşılığını verdi.