CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koalisyon görüşmelerini değerlendirerek, "Sayın Başbakan'a görüşmelerin bu kadar uzamasının beni ve partimizi rahatsız ettiğini ifade ettim" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu konuşmasına, "Bugün Türk demokrasisi açısından önemli bir gün, 7 Haziran'da seçimler yapıldı. Ortaya çıkan tabloyu herkes biliyoruz. Seçimlerde milli irade tek partinin iktidar olmasına imkan vermedi. Geriye ne kalıyor, koalisyon. Biz sorumluluğumuzun gereği olarak 7 Haziran'dan hemen sonra 15 Haziran da PM topladık. Türkiye'de nasıl bir koalisyon olmalı? Türkiye nasıl huzura kavuşacak bunun çalışmasını yaptık. 14 madde halinde ilkelerimizi belirledik. Hukukun üstünlüğü, yeni bir anayasa, emekliye ikramiye, asgari ücret, Sayın Cumhurbaşkanının anayasal sınırlar içerisine çekilmesi, örtülü ödeneğin sadece başbakan tarafından kullanılması gibi 14 temel ilkemizi saptadık ve bu ilkeleri kamuoyuyla paylaştık. Bu ilkelere itirazı olan yanlıştır, diyen çıksın söylesin" diye konuştu.

"KURULACAK HÜKÜMETİN 4 YILLIK BİR HÜKÜMET OLMASI LAZIM"

AK Parti ile gerçekleşen koalisyon görüşmelerini anlatan Kılıçdaroğlu, "Teamüllerin de gereği olarak Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Davutoğlu'na görev verdi. Yeni hükümeti kurmak üzere Sayın Davutoğlu'na şunları söyledim; yüksek bir profilli hükümetin kurulması lazım. Parlamento da ağırlığı olabilecek yeterli reformu yapabilecek ve anayasayı değiştirebilecek bir parlamenter ağırlığın olması lazım. Yüksek profilli bir hükümet, Türkiye ekonomik açıdan, dış politika açısından, sosyal açıdan ciddi sorunlarla karşı karşıya ve Türkiye bu sorunları aşmak zorunda. O nedenle kurulacak hükümetin 4 yıllık bir hükümet olması lazım. Kurulacak koalisyonun ortaklarının samimi ve dürüst olması lazım. Yani kapalı kapıların ardında farklı arayışlara, söylemlere girmemeleri lazım. "Sayın Davutoğlu bunun üzerine o zaman biz koalisyon görüşmelerine başlayabiliriz" dedi. Biz açıkça söylüyorum; bizim için CHP değil, bizim için olan Türkiye. Bunun için gerekirse oy kaybetmeye hazırız dedik. Bu kadar çık ve net düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaştık. Görüşmeler çok güzel bir ortamda geçtiğini ifade etmek isterim. Çok düzeyli tartışmalar geçti 5 gün. Sayın Davutoğlu'na görüşmelerin bu kadar uzamasının beni ve partimizi rahatsız ettiğini ifade ettim. Eğer müzakerelere geçilecekse bir an önce geçilmeli. Bu kadar uzun sürmesi bizi ve tabanımızı rahatsız ediyor diye ifadelerimi dile getirdim."