Nikolaos Stelya

Kıbrıs sorununun kritik bir evreye girdiği süreçte, Kıbrıs Ortodoks Kilisesi’nden çok önemli bir mesaj geldi. Kıbrıs’taki ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri yakından takip eden Kıbrıs Ortodoks Kilisesi, yeni süreçte bölgenin genelinde Rusya Federasyonu’nun oynadığı role büyük önem atfediyor.

Kıbrıs basınına konuşan Morfu (Güzelyurt) Metropoliti Neofitos, bir dizi önemli konuya işaret etti. Din adamına göre, Kıbrıs sorununun çözümü, 2. Dünya Savaşı’nı sonuca bağlayan Yalta Konferansı’na benzer bir uluslararası zirvenin toplanmasıyla mümkün olabilir. Bu toplantıda da, Kıbrıs meselesinin çözümü Rusya’nın tavrına bağlı olacak.

‘KIBRIS SORUNU MÜZAKERELERLE ÇÖZÜLMEZ’

“Kıbrıs sorunu müzakerelerle çözülemez. Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in iyi niyetine rağmen bu sorun bu şekilde halledilemez” diyen Neofituos,  Türkiye’nin yeni süreçte Kıbrıs’ta olumsuz bir rol üstlenmiş olduğunu düşünüyor.

Neofituos Türkiye’nin Kıbrıs konusunda oynadığı olumsuz role örnek olarak, KKTC’de hayata geçirilen su projesini gösteriyor. Kıbrıs Ortodoks Kilisesi’ne göre, Anadolu’dan Kıbrıs’ın kuzeyine su taşınma projesiyle beraber Türkiye Kıbrıs’ı hakimiyeti altında tutmaya kararlı olduğunu gösterdi.

‘SORUN ARTIK TÜRKİYE’Yİ AŞIYOR’

Metropolit Neofitos’a göre Doğu Akdeniz’de vuku bulan gelişmeler ışığında Kıbrıs sorunu artık tüm yerel unsurları gölgede bırakmış durumda. “Kıbrıs sorunu artık Türkiye’yi de aşan bir mesele” diyen Morfu Metropoliti, bölgede çok büyük bir bölgesel savaşın gündeme taşınmış olduğuna işaret ediyor. Bu büyük savaşta Rusya belirleyici bir role sahip. Neofitos’a göre, Kıbrıs sorununun çözümü Doğu Akdeniz’de oluşmakta olan yeni dengelere bağlı.

‘DİN ÇATIŞMASI SÖZ KONUSU DEĞİL’

Kıbrıslı Rumlarla KKTC halkı arasındaki ilişkileri irdeleyen Morfu Metropoliti önemli bir noktanın altını çiziyor. Ortadoğu’nun aksine, Kıbrıs’ta Hristiyanlar ile Müslümanlar arasında bir çekişme söz konusu değil. Kıbrıs’ın Hıristiyan sakinleri Müslümanlara ‘düşman’ olarak yaklaşmıyor. Aynı olumlu tavrı, Hristiyanlara karşı Müslümanlar da sergiliyor.

‘RUSYA TÜM ORTODOKSLARIN HAMİSİ’

Kıbrıs Ortodoks Kilisesi, Rusya Federasyonu’nun Suriye’de terörizmle girişmiş olduğu mücadeleyi yakından takip ediyor. Bu noktanın altını çizen Morfu Metropoliti, Rusya Federasyonu’nun Doğu Akdeniz’de Ortodoks Hıristiyanların haklarını koruyan bir çeşit ‘koruyucu güç’ konumunda olduğunu vurguluyor.

Neofitos Rus Ortodoks Kilisesi Patriği’nin Doğu Akdeniz ve Ortadoğu Hıristiyanları ile yakından ilgili olduğunu da ifade ediyor.

‘AB DAĞILMAK ÜZERE’   

Avrupa Birliği’ne (AB) de sert eleştiriler yönelten Neofitos’a göre, AB’nin son aylarda karşı karşıya kalmış olduğu mülteci krizinin bir gerçeği de ortaya koyduğunu belirterek “Brüksel’in neredeyse tüm politikaları çökme noktasına gelmiş durumda” diyor. (Sputnik News)