Suriye'de IŞİD kontrolündeki bölgeden 14:40 sıralarında atılan iki katyuşa roketatar mermisi Odun Pazarı bölgesine düştü. Patlamanın meydana geldiği ve yaralıların bulunduğu bölgeye sağlık ve kurtarma ekipleri gönderildi.

Kilis Valisi İsmail Çataklı, kent merkezine düşen roket mermisinin biri yetişkin, 6 kişinin yaralanmasına neden olduğunu bildirdi. Çataklı, "Biri yetişkin 6 yaralımız var. 5 kişinin sağlık durumu iyi" dedi. Vali Çataklı, Suriye'den ateşlenen roket mermisinin düştüğü yerde önlemlerin alındığını belirtti.

Akşam saatlerinde yaralananların sayısı 7'ye yükseldi. Yaralı çocuklar arasında 10 aylık bir bebek de var.

İstanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, yaralılardan birinin durumunun ağır olduğunu ifade etti. Yıldırım, 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı'nın bu saldırılar bitene kadar süreceğini belirtti ve "Sınır güvenliği yüzde yüz sağlanacak" dedi.

İkinci kez roket mermisi atıldı

Saat 17:00 sıralarında ise Suriye'den ateşlenen bir katyuşa mermisi daha Kilis kent merkezine atıldı. İkinci roket mermisi Saraç Mehmet Çavuş mahallesindeki Mercidabık İlkokulu yakınına isabet etti. Roketin başlığı da Mareşal Fevzi Çakmak mahallesi Nergizli Sokak'a düştü.  

70 yaşındaki bir kadın ve 6 yaşındaki Suriyeli çocuk yaralandı. Ambulansla Kilis Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralıların hayati tehlikesi yok.

Olay nedeniyle polis ekipleri, geniş bir alanda güvenlik önlemi aldı. İlkokul önünde yaklaşık 600 metre alana güvenlik şeridi çeken ekipler, vatandaşların geçişini engelledi.

Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmasının ardından bomba imhâ ekipleri, patlamamış olma ihtimaline karşı mermiyi fünyeyle kontrollü patlattı.

TSK, IŞİD hedeflerini vurdu

Öte yandan bölgede konuşlu ANTPQ-36 hedef tespit radarıyla roketin atıldığı bölgedeki IŞİD silah mevzisi belirlendi. Sınırdaki Fırtına obüsleri ve çok namlulu roketatar bataryalarıyla IŞİD mevzisi ateş altına alınmaya başlandı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı bilgilendirmeye göre, Tugali bölgesinden atıldığı tespit edilen katyuşa tipi roket mevzilerine ve hemen yakın bölgelerde (Dabık ve Türkmen Barı bölgeleri) tespit edilen IŞİD hedeflerine sınırda konuşlu ateş destek araçlarıyla 60 ÇNRA mermisi ve 4 Fırtına obüsü mermisi atıldı. Buna göre vurulan hedefler, yanlarındaki IŞİD'lilerle birlikte imhâ edildi.

İkinci roket mermisinin bölgeye düşmesinin ardından da Türk Hava Kuvvetleri'ne âit F-16'larla Rai bölgesinin doğusuna, İhtimalat kuzeyine ve El Athaniyah bölgelerine hava saldırısı düzenlendi. Tespit edilen silah mevzileri vurularak imhâ edildi. Bölgede çok sayıda IŞİD'linin etkisiz hâle getirildiğini duyuran Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), tam bir sayı henüz vermedi. 

Genelkurmay, atışlar ve hava harekâtları sonucunda IŞİD'in "ağır kayıp verdiğini" ve Kadriş bölgesine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından yapılan saldırıya karşılık veremeyerek bölgeden çekildiğini belirtti. Buna göre Kadriş ÖSO kontrolüne geçti.

Kaynak: Al Jazeera, AA, DHA