Ceren Ercih

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Özyiğit, Doğuş Derya’nın üzerine gidildiğini, Zorlu Töre’nin, Doğuş Derya üzerinden provokasyon yaptığını söyledi. Vicdani ret konusuna da değinen Cemal Özyiğit, yasa tasarısı mecliste oylanırken CTP milletvekillerinin de orada bulunduğunu söyledi ve sözlerine ekledi ‘ne söyledikleri sözlerin arkasında duruyorlar, ne de yaptıklarını adam gibi savunabiliyorlar’ 

“HER İKİ TARAFTA ÖZÜR DİLEMELİ” 

1970’li yıllarda daha çocuk olduğunu dolayısıyladönemi birebir yaşamadığını ancak bir takım şeyler duyduklarını söyledi. Özyiğit; “Tarihi propaganda amaçlı, tek yanlı öğretilen şekilde okuduk ve aktardık. Realitenin bu olmadığını herkes bilir“ dedi. Savaşın en acı, en çirkin yanını kadınların ve çocukların yaşadığını da hatırlatan Özyiğit şunları kaydetti; “Gerçeklerle yüzleşmeyi öğrenmemiz gerekir. Tarihin iki taraflı olduğunu öğrenmemiz gerekir. Kıbrıs’ta belki de barışa giden yolda yaşananlardan dolayı her iki tarafında özür dilemesidir.” 

“ZORLU TÖRE PROVOKASYON YAPTI” 

Zorlu Töre’ninprovokasyon yaptığını belirten Özyiğit, “Lütfen herkes Doğuş’un kayıtlarını bir daha dinlesin Zorlu arkadaşımız orada bir provokasyon yaptı. Doğuş Hanım sadece 1974’te tecavüzlerin olduğunu ve kilisenin kürtajı serbest bıraktığını anımsattı. Kim yaptı, kimler yaptı? Bunlar üzerine gidilmedi” şeklinde konuştu. 

“ÇANAK TUTANLAR VAR” 

Kıbrıslı Türklere hala daha bazı konularda güvenin olmadığını ifade eden Özyiğit şunları söyledi; “ Kıbrıs Türkü’nün kendi evinin efendisi olabileceği sivil demokratik bir düzen olmazsa olmazdır. Hala daha Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bir Kıbrıslı Türk olamamaktadır. Su gelecek, siz yönetemezsiniz. Neden? Bu Kıbrıslı Türkler bilgisiz, beceriksiz böyle bir şey artık yoktur. Bu Kıbrıslı Türklere hakarettir. Bizim içimiz de de maalesef bu hakarete çanak tutanlar vardır.” 

“EŞİTSİZLİK YARATTI” 

“Bu ülkede Askerlik Yasası görüşülürken bazı şeyler de ortaya çıktı. Kimin gerçek anlamda vesayet rejimine karşı çıktığı, kimin gerçekten birilerini ürkütmeden koltuğu korumak uğruna her şeye evet dediği ortaya çıktı” ifadelerini kullanan Özyiğit meclisin gündemine gelen Askerlik Yasa tartışmalarını şu sözlerle eleştirdi; “ Bir eşitsizlik yarattı. Diğer gençlerimiz üzerinde bir moral çöküntüsü yaşattı.” 

“CTP MİLLETVEKİLLERİ NEREDEYDİ?” 

Bir gazete manşetinin ‘Vicdani ret UBP ve DP’nin oylarıyla reddedildi’ şeklinde bir başlık attığını hatırlatan Özyiğit CTP’li vekillerinde orada bulunduğunu hatırlattı. Özyiğit; “Ben de buradansoruyorum CTP milletvekilleri neredeydi? Meclisteydiler, evet dediler de kimse görmedi mi? Polis Genel Müdürü’nü eleştirmek için Vicdani ret haktır, sonuna kadar savunulmalıdır diyorlar. Bu konuda Polis Genel Müdürü’nü eleştirmek için vicdani reddi savunacaksınız ama vicdani ret ile ilgili maddenin kabul edilmesi için kılınızı kıpırdatmayacaksınız, ilgili oylama da genel kurul salonunda olmayacaksınız, bu ne ikiyüzlülüktür! Böyle bir anlayış kabul edilemez. Vicdani reddi kimin savunduğu gerçek anlamda ortadadır.” 

“NE SÖYLEDİKLERİNİN ARKASINDALAR NE DE YAPTIKLARINI ADAM GİBİ SAVUNUYORLAR” 

AKSA’nın filtre takmasının ardından Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı hakan Dinçyürek’in halkın da desteği ile Teknecik’e filtre takılabileceğini açıklaması üzerine Özyiğit bu halkın her zaman fedakârlıklara yaptığını ancak halkın ülkeyi yönetenlere de güven duymadığını belirtti. Özyiğit sözlerini şöyle tamamladı; “Geçmişte toplum bunu yaptı. Halktan trafo katkı payı alındı bu faturalara da yansıdı. Toplum güven duymuyor, ülkemizi son dönemlerde yönetenlere. Çünkü ne söyledikleri sözlerin arkasında duruyorlar ne de yaptıklarını adam gibi savunabiliyorlar.”