Özge Kizir

15 yaşındaki İ.E’nin, 5 yaşındaki bir çocuğa tecavüz etmesi toplumda büyük infiale neden olurken, mahkemenin İ.E’ye verdiği 14 yıl hapis cezası tartışılmaya başlandı. Kimileri cezayı az buldu, kimileri de bu çocuğu rehabilite etmenin daha doğru olacağını savundu.

Lefkoşa’da 24 Haziran’da parkta oynayan 5 yaşındaki küçük kızı gözden uzak bir yere götürerek tecavüz eden 15 yaşındaki erkek I.E, 14 yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Verilen hapis cezası bazı vatandaşlarca az bulunurken, bazı vatandaşlar ise hapishanenin çözüm olmadığını, İ.E’nin daha ağır suçlu olarak hapishaneden çıkacağını savundu. Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne değerlendirmede bulunan Avukat Ayşe Öztabay ise, mahkeme kararlarından çok yasama organının toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek yasalar üretmesi gerektiğini belirtti.

Haberal Kıbrıslı Gazetesi mahkeme kararını vatandaşlara yorumlattı:

Avukat Ayşe Öztabay: “Bunun muhatabı yasama organıdır”

“Mahkemeler önündeki mevzuata, yasalara ve yasaların sonucunda belirlenen cezalara göre bir karar üretmek zorundadır. Kişinin şahsi durumu veya olayın durumu birçok etkeni göz önünde bulundurarak en sonda yasanın kendisine vermiş olduğu imkân uyarınca bir karar tespitinde bulunur. Bizler toplum olarak yasaları tatmin edici bulmuyorsak aslında bunun muhatabı mahkeme değildir. Bunun muhatabı yasama organıdır. Biz dünya kadar maaş alıp Meclis içerisinde seçilmiş milletvekillerinden bunun güncellenmesini ve yasaların toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde hazırlanması isteriz. Çünkü mahkeme, hali hazırda önündeki mevzuat ve yasa gereği ve bu yasaların verdiği cezalar gereği bir sınırlandırma ile cezalandırabilir.

“En yüksek 15 yıldı, ama mahkeme kendisine 14 yıl verdi”

Tecavüz konusunda en yüksek cezayı toplum verdi. Normalde en yüksek 15 yıldı, ama mahkeme kendisine 14 yıl verdi. Karar verilirken özel durum da açıklanmıştı. Aile içi şiddet durumu veya başka durumlar da göz önüne alındı. Çünkü o da bir çocuktur. 

“Yasama organını sorgulamamız gerekir”

Çocuk Hakları Sözleşmesi gereği, bunlar kararlarda yansıtılmıştır. Bizim burada aslında mahkeme değil de, Yasama organının ne derece yasaları kullanılır hale getirebildiğini ya da toplumun menfaatlerine yönelik bir karar üretilmesini ne derece sağladığını sorgulamamız gerekir.”

Arif Salih Kırdağ: “Başka ülkelerde olsaydı hapishaneye yatırılmazdı”

“Başka ülkelerde olsaydı hapishaneye yatırılmazdı. Çocuk yaşta bu suçu işlediği için onun köküne inilmeye çalışılırdı. Yapılan çalışmayla çocuk rehabilite edilirdi. Böylelikle rehabilitesi reşit olana kadar devam ederdi. Hapishanede suçlularla bir arada yaşayacak ve karşımıza 18’inden sonra farklı bir şekilde çıkacak. Toplumda suç işlemesini bekleyeceğiz.

“Onun, topluma kazandırılması gerekir”

Onun, yaşına uygun uluslararası düzeyde rehabilite edilerek topluma kazandırılması gerekir. Bu aslında bir toplumsal yaradır. Toplumda nedeninin araştırılması ve gerekenin yapılması gerekiyor. Bu tür suçlar için özel bir okul veya bir yer yapılması gerekiyor.”

Ahmet Karabıyık: “Çocuklara ayrı bir okul yapılması gerekir”

“Çocuklara ayrı bir okul yapılması gerekir diye düşünüyorum. Bu tür konularda özel öğretmen ve okullara ihtiyaç vardır. Hapishaneye gönderilmesinin bu konuda bir faydası yoktur. Oradan daha fazla suç öğrenerek çıkacak.”

Merve Köksal: “Biraz da aile ile ilgili olduğuna inanıyorum”

“Hapishaneden çıktıktan sonra daha kötü bir kişi olarak çıkacaktır. Böyle yaşanan durumların biraz da aile ile ilgili olduğuna inanıyorum. Aile şiddeti veya başka bir nedenle zarar gören çocuklar kötü kazanımlar elde edebiliyor. Sadece hapishaneye gönderilmesi gerekmez. Küçük yaşta suç işleyen çocukların rehabilite edilmesi gerekir.”

Mehmet Naneci: “Bu olayın sürekli medyada yer alması yanlış”

“Toplumda yaşanan bu olay ve yapılan davranışın yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu tarz haberlerin veya tepkilerin çıkması yanlıştır. Çünkü suç işleyen çocukları böylelikle toplumdan daha da dışlamış oluyoruz. O çocuğun da bir ailesi ve bir geleceği var. Çocuğu topluma sonradan nasıl kazandıracağız bunun düşünülmesi gerekiyor.”

Ebru Ecem Akçam: “14 yıl hapis cezası çözüm değil”

“14 yıl hapis cezasının çözüm olmadığını düşünüyorum. Genç yaşta hataya düşen insanların bu tip cezalar yerine rehabilitasyon merkezine gönderilmesinden yanayım. Bununla beraber küçük çocuklar ufak suçlardan dolayı büyük cezalar alıyor. Şu anki durum küçük bir suç değil, ama rehabilite edilerek topluma kazandırılması gerekiyor. 

“Hapishaneden 14 çıkınca suç işlemeye devam edecek”

Genç yaşta suç işleyerek hapishaneye giren çocuklar daha çok suçla tanışıp topluma öyle geliyor. Hapishaneden 14 yıl sonra çıkınca tekrar suçlu olarak çıkıp suç işlemeye devam edecektir. Kıbrıs’taki hapishanelerin yenilenmesi veya ayrı bir bölüm oluşturulması gerekiyor.”

Samet Gölgesiz: “Akıl sağlığı yerinde değildir”

“14 yaşında bir çocuğun öyle bir suç işlemesi konusunda hapishane çözüm değildir. Akıl sağlığı yerinde değildir. Belki de yaşanan durumdan pişman bile değildir. Ailede yaşanan sorunlar ve gelir dağılımındaki adaletsizlik nedeniyle bunlar beklenebiliyor.”

Mihraç Altınkayak: “Suç olduğunu algılayabiliyorsa cezayı hak ediyor…”

“15 yaşındaki erkek çocuğu, 5 yaşındaki kız çocuğa tecavüzün suç olduğunu algılayabiliyorsa, cezayı sonuna kadar hak ediyordur. Her ne kadar suçu işleyen ve suçun mağduru çocuk olsa da, böyle durumlarda 15 yaşında olayların farkında olan bir erkek çocuğunun bu cezayı yemesi adalettir diye düşünüyorum. 

“Önce aileye bakılmalıdır”

Diğer açıdan da, cinselliğin 15 yaşına kadar düştüğünü görüyoruz. Malum sosyal medya, internet ve televizyonun buna çok etkisi olduğunu düşünüyorum. Yani önce aileye bakılmalıdır. Aile yapısı ve eğitim durumunda bir çocuğa nasıl şekil verirseniz öyle yetişir.”