Başbakan Ahmet Davutoğlu, STK temsilcilerinden oluşan Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi'ni AK Parti Genel Merkezi'nde kabul etti. Kabulün ardından açıklama yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Zamanında bizim gibi kuruluşlara siyasete müdahale eden veya siyaset mühendisliği yapmalarının ne kadar yanlış olduğunu gördük. Şimdi, kimsenin siyaset mühendisliği yapmaya kalkmasını biz de uygun görmüyoruz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, STK temsilcilerinden oluşan Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi'ni AK Parti Genel Merkezi'nde kabul etti. Bir saat süren görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Hisarcıklıoğlu, "Bizler; ülkemizin çalışan ve üreten kesimleri olan, esnaflarını, çiftçilerini, işçilerini, memurlarını ve işverenlerini temsilen bugün buradayız. Öncelikle son milletvekili seçimine yüksek oranda katılım sağlanmasından dolayı vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Türk halkı sağlam bir demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir defa daha göstermiştir.Sandıktan koalisyon tablosu, yani uzlaşın mesajı çıkmıştır. Erken seçimin ülkemizdeki yapısal sorunlara kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini ve vakit kaybettireceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla mevcut parlamento aritmetiği içinde bir hükümetin kurulmasını arzu ediyoruz. Küresel iktisadi ortamda belirsizliklerin yeniden arttığı, risklerin daha fazla hissedilir olduğu, kritik bir dönemdeyiz. Çevre coğrafyamızdaki ekonomik ve siyasi çalkantılar da artıyor.Tüm bu gelişmeler karşısında hazırlıklı olmak ve gereken tedbirleri alabilmek için yeni Hükümetin bir an önce oluşturularak işbaşı yapması gerekiyor. Ufukta dalgaların kabardığının göründüğü bir ortamda gemi kaptansız bırakılamaz" ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "Milletin iradesini yansıtacak bir koalisyon hükümetinin kurulması kısa vadede ekonomide artan küresel risklere bir de içerden ilave yapılmasını önleyecek, uzun vadede ise ülkemizde uzlaşma kültürünün gelişmesine katkıda bulunacaktır. Hepimizin aynı gemide olduğunu hatırlamalıyız. Uzlaşma kültürünü öne çıkaran bir yaklaşımla birlikte çalışırsak, diyalog ve ortak aklı sağlarsak, tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz.

Herkes sorumlu, sağduyulu ve itidalli davranmalı, Türkiye için kazanç olabilecek bu fırsat kaçırılmamalıdır. Aksi halde ortaya çıkacak ekonomik ve sosyal maliyetin faturası ülkemiz ve milletimiz için ağır olacaktır. Yeni hükümetle birlikte güçlenecek huzur ortamında Türkiye'nin ekonomiye, AB üyelik sürecine ve bunların gerektirdiği yapısal reformlara yeniden odaklanacağına ve küresel riskleri iyi yöneten ülkeler grubunda yer alacağına tüm kalbimizle inanıyoruz."

Yarın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na kanaatlerini ileteceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, HDP'ye de talepleri olması durumunda bu kanaatleri ileteceklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Koalisyon telkininiz oldu" sorusuna Hisarcıkoğlu, "Zamanında bizim gibi kuruluşlara siyasete siyasete müdahale eden veya siyaset mühendisliği yapmalarının ne kadar yanlış olduğunu gördük. Şimdi, kimsenin siyaset mühendisliği yapmaya kalkmasını biz de uygun görmüyoruz. Siyaset kendi platformu içinde ne olması gerekirse, 4 siyasi parti şu anda temsil ediliyor. Onu gerektiği şekilde yapar. Biz, onun için "o koalisyon olsun, bu koalisyon olsun" gibi bir söylemin içinde değiliz" karşılığını verdi.

STK heyetinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TİSK Başkanı Yağız Eyüpoğlu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Hak-İş Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin, Memur-Sen Başkan Yardımcısı Günay Kaya, TZOB Genel Sekreteri Hikmet Yavuz ve Türkiye-AB KİK Genel Sekreteri Mustafa Bayburtlu yer aldı.