Ceren Özbil

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun nasıl yönetileceği ve işletileceği konusunda artık bir karara varılması gerektiğini söyledi. BESKİ yapısını savunan Güngördü, belediyelerin su yatırımlarını birine devretmek için yapmadığını söyledi

BELEDİYELER SAF DIŞI EDİLMEMELİ: Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü kurulacak Özerk Su Kurumu yapısı içerisinde belediyelerden söz edilmemesini kınadı. Güngördü belediyelerin su birimlerine ciddi yatırımlar yaptığını, bunu devretmek niyetinde olmadıklarını söyledi

BESKİ DERSİNE ÇALIŞTI: Türkiye hükümeti ile KKTC hükümeti arasında 2010 yılının temmuz ayında bir anlaşma yapıldığını kaydeden Güngördü, bu anlaşma yapılmasına rağmen hükümetlerce gerekli çalışmaların yapılmadığını ifade etti. Güngördü bu konuda dersini tek çalışanın BESKİ olduğunu belirtti

YÖNETİM DEVLETİN, DAĞITIM BESKİ’NİN: Güngördü, BESKİ’nin Türkiye’den gelen suyun dağıtım ve tahsilatına talip olduğunu belirtti, “Biz belediyeler Türkiye’den gelen suyun depolarımıza düşmesinin ardından dağıtımına talibiz. Suyu yönetmek ise merkezi hükümetlerin, devletin işidir” dedi


Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun hala nasıl yönetileceği ve işletileceği konusunda bir karara varılamadı. Suyun belediyelerin deposuna ulaştıktan sonraki kısmını yönetmek için BESKİ’yi kuran belediye başkanları artık bir karar alınmasını bekliyor.

Havadis’e konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü su konusunda değerlendirmelerde bulundu. Belediye başkanı Güngördü kurulacak olan Özerk Su Kurumu’nda belediyelerinde yer alması gerektiğini savundu.
Ancak bu kurumdan söz edilirken belediyelerin adının bile geçmediğini kaydeden, Güngördü ayrıca belediyelerin su ile ilgili mallarına da el konulmasına karşı olduğunu anlattı. Güngördü belediyelerin yıllardır, su kuyularına jeneratör bağlamak, kanalizasyon çekmek gibi su ile ilgili birimlerine yatırım yaptıklarına dikkati çekerek, “Biz bu yatırımları birilerine devredelim diye yapmadık” diyerek sert çıktı.

Ülkede bulunan tüm su kuyularının da belediyelerin hudutları içerisinde olduğunu hatırlatan belediye başkanı Güngördü, belediyelerin kesinlikle bu kurumun dışında bırakılamayacağına vurgu yaptı. 

“Belediyelerin deposundan sonraki işletmeye talibiz”

BESKİ’nin 26 belediye tarafından kurulan bir şirket olduğuna işaret eden Güngördü, şu ana kadar da bu oluşumdan ayrılan bir belediye olmadığını söyledi. Güngördü, BESKİ’nin Türkiye’den gelen suyun işletilmesine talip olduğunu hatırlatarak, “Biz belediyeler Türkiye’den gelen suyun belediyelerin depolarından sonraki dağıtımına talibiz. Yönetim devletlerin alacağı bir karardır. Bu konudaki kararımızda da bir değişiklik yoktur” dedi. Belediye Başkanı Güngördü, kendilerini rahatsız eden konunun ise Su Kurumu’nda belediyelerin yer almaması ve belediyelerin mallarına el konulmak istenmesi olduğunu anlattı.

“BESKİ dersini çalıştı”

Türkiye hükümeti ile KKTC hükümeti arasında 2010 yılının Temmuz ayında bir anlaşma yapıldığını kaydeden Güngördü, bu anlaşma yapılmasına rağmen hükümetlerce gerekli çalışmaların yapılmadığını ifade etti. Güngördü bu konuda dersini tek çalışanın BESKİ olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Bu konuda dersini tek çalışan BESKİ’dir. Belediyeler gerekli duyarlığı gösterdi ve çalıştı. Biz suyu yönetebileceğimizi göstermeliyiz. Bundan önce hatalar yapılmış olabilir. Ancak yine aynileri yaşanacak anlamına gelmiyor. Hükümet bu konuda artık bir karar almalı. Bu karar alınırken de belediyelerinde görüşüne yer verilmeli.

“İlk defa açıklama yapıldı”

Su konusunda ilk kez geçtiğimiz hafta içerisinde yoğun talepleri üzerine Başbakan Ömer Kalyoncu’nun kendilerine mecliste açıklama yaptığını ifade eden Güngördü, bu konuda belediyelerinde bilgilendirilmesi gerektiğini savundu. Güngördü ayrıca suyun fiyatı hakkında da belediyelere bilgi verilmesi gerektiğinin altını çizerek “Hala hangi kıstaslar göz önüne alınacak netleşmedi. Bunu netleştirip belediyelere bilgi vermeleri gerekiyor” dedi. Belediye başkanı Güngördü, net bir açıklama olmaması nedeniyle bilgi kirliliği oluştuğunu ve kimsenin önünü göremediğini anlattı.