KTMMOB Kimya Mühendisleri Odası, Genel Gıda ve Yem Yasası'na bağlı hazırlanması gereken tüzük ve gıda kodekslerinin bir an önce hazırlanıp devreye alınmasını istedi.

Dünya Gıda Günü dolayısıyla Kimya Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada, dünyada milyonlarca insanın gıda güvenliği olmadığına dikkat çekilerek, gıda güvenliği için gıdaların üretimi, taşınma, depolanma,dağıtım ve tüketim aşamalarında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Gıdaların, endüstrileşmenin ve çevre kirliliğinin artması nedenleriyle, onlarca gıda olmayan kimyasalların buluşması tehlikesine maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, “Gıdaların içinde saklandığı ya da bekletildiği kaptan çözünme sonucu geçen veya çevresel atıklardan bulaşan metaller, dioksinler, tarım ilaçları, iyi durulanmayan kaplardan geçen deterjan atıkları, gıda ambalajlarında bulaşan kimyasallar pestisitler ve veterinerlik ilaçları kalıntıları önerilen miktarların üzerinde kullanılabilen gıda katkı maddeleri insan sağlığını olumsuz etkilemektedir” denildi.

“PVC’DEN YAPILAN ÜRÜNLERİN KULLANIMI SINIRLANDIRILMALI…”

Açıklamada, PVC’den yapılan ürünlerin kullanımının sınırlandırılması, bunların yerine alternatif malzemelerin üretilmesi ve kullanımının artırılmasının gerekliliğine vurgu yapılarak, ” Ayrıca gıdaların hazırlanırken geçtiği süreçlerde, geleneksel gıdalar dahi olsa hidroksimetilfurforal gibi toksinlerin de açığa çıkmasına karşı önlemlerin alınması şarttır” ifadesine yer verildi.

Mecliste kabul edilerek yürürlüğe girmiş olan 56/2014 sayılı Genel Gıda ve Yem Yasası'na bağlı hazırlanması gereken tüzük ve gıda kodekslerinin bir an önce hazırlanıp devreye alınması gerektiğine işaret edildi.

Bu teknik konuların yanında, tüketicilerin de gıda satın alırken gıdanın raf ömrüne ve içeriğine mutlaka dikkat etmesi istenirken “KTMMOB Kimya Mühendisleri Odası olarak tüm bu sorunların çözümü için gerek diğer kurumlarla gerekse de kamuoyunu doğrudan aydınlatarak çalışmaya devam etmekteyiz” denildi.