Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, yaz günlerinde vatandaşın kabusu olan sineklerle mücadele konusunda önemli uyarılarda bulundu. Filiz Besim, uzun vadede kimyasal ilaçların ciddi hastalıklara yol açtığını kaydederek, özellikle de kronik hastaların bu ilaçlarından kaçınmasını tavsiye etti.

Besim, “Evlerde kullanılan başka bir canlıyı öldüren bir kimyasal sizde bir şeye illa ki zarar veriyordur. Mümkün olduğunca bundan uzak durmak zorundayız. Doğal yöntemleri tercih etmek zorundayız ama ille de kullanılacaksa hamile insanların olduğu yerde kullanmayalım. Küçük çocukların olduğu yerde kullanmayalım. Hemen sıkıp o odaya girmeyelim. Bunlara çok dikkat etmek zorundayız. Sinir sisteminde çok ciddi sorunları vardır. Kronik bir hastalığınız varsa veya sinirsel anlamda nörolojik bulgularınız varsa, alerjik bir insansanız, diyabet hastasıysanız, kalp hastasıysanız çok yanlış ve zararlı bir şeydir. kronik hastalıklarımız varsa bunları kullanamayalım doğal yöntemleri tercih edelim” dedi.

Biyologlar Derneği Başkanı, LTB Çevre Sağlığı ve İlaçlama Birim Sorumlusu Dilge Özerdem de kimyasal içerikli ürünlerin kullanılmasını tavsiye etmiyor.

Özerdem “İçerikleri genelde bunların %99’u kimyasaldır ve zararlıdır biz bunları önermiyoruz” dedi. 

Ünal: İlaçlar onaylıdır

Tarım Dairesi Müdürü Mehmet Akif Ünsal ise ülkeye getirilen ilaçların Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu tarafından denetlendiğini, gerekli kontrollerin ardından adaya girişinin sağlandığını söylüyor. Ünsal, “ülkemize giren bu sinek ilaçlarının hepsi dünya sağlık örgütü tarafından onaylıdır AB standartlarının içerisindedir. Zaten bir kısmı AB ülkelerinden gelir diğer kısmı Türkiye’den gelir. Türkiye’dekiler de AB standartları içerisindedir. Avrupa Kimysal Ajanası tarafından desteklenen Dünya Sağlık Örgütü’nün U sınıfına aldığı ilaçlardır. U sınıfı demek insan sağlığı açısında zehirli değil anlamı taşır” dedi.