AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, İstanbul’da Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından BRT’ye temaslarını değerlendirdi. Kiprianu, Davutoğlu ile 45 dakika süren görüşmede Kıbrıs sorununun nasıl çözümleneceğine dair görüşlerini karşılıklı olarak aktardıklarını söyledi.

Yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin adada gerçekten bir çözümü arzuladığı yönünde görüşlerin kendisine aktarıldığını dile getiren Kiprianu, “Ancak, bu durumun devam eden müzakerelerde masaya pozitif olarak yansıtılmasından endişemiz var” dedi.

Kiprianu, bazı noktalara bakış açılarında var olan farklılıkların devam ettiğine de dikkati çekti ve “İnancım tamdır ki, özellikle müzakerelerdeki farklı bakış açıları Türkiye ile karşılıklı çözümlenebilirse, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıslıların çıkarı temelinde birleşik bir Kıbrıs yaratabiliriz” dedi.

Kiprianu, Kıbrıs’ta bir çözümün, Türkiye’nin de çıkarına olduğunu Davutoğlu’nun bildiğine de dikkat çekti.
Kıbrıs sorununun çözümüne dair bir tarihten söz edilmesinin mümkün olup olmadığının sorulması üzerine Kiprianu, “Bir tarih söyleyemem, bir tarih söylemek kolay değildir. Kimse çözüme dair bir tarihi bugün vermez. Bu ziyaret çok özeldi. Türkiye Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile görüştük. Kıbrıs sorununun nasıl çözülebileceğine dair, Kıbrıs Rum halkının bakış açısının ne olduğunu aktardık. Biz kendi çıkarlarımız doğrultusunda bir çözüme olacağına inanıyoruz. Tüm Kıbrıslıların geleceği için bir gayret ve siyasi duruş gösteriyoruz” dedi.

AndrosKiprianu, müzakerelerdeki gidişata bağlı olarak Güney Kıbrıs’taki parlamento seçimlerinin ertelenip ertelenmeyeceğinin sorulması üzerine de net konuştu.

Kiprianu, “Seçimler Mayıs ayında yapılacaktır. Ve tabii ki Kıbrıs müzakereleri devam ediyor” dedi.