“Kıbrıs Vakıflar İdaresi Kiracılarının Birikmiş Kira ve Gecikme Zammı Borçlarının Tahsili ile İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin (Geçici Kurallar) Yasası”, 3 Şubat’ta yürürlüğe girdi. Yasa, Vakıflara borcu olanlara, iki ay içinde başvuru yaparak, borçlarını ödemeleri halinde gecikme zammının yüzde 90’ından muaf tutulmalarına olanak veriyor.

Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yürürlüğe giren Yasa, “Kıbrıs Vakıflar İdaresi kiracılarının birikmiş kira ve gecikme zammı borçlarına ilişkin düzenleme yaparak borçlarını hazırlanacak ödeme planına uygun ödemeleri ve vakıfların kira tahsilatının hızlandırılması” amacıyla çıkarılmıştı.

Yasa, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne kira sözleşme süresi 10 yıl veya daha fazla olan yatırım amaçlı kiracılar hariç, birikmiş kira ve gecikme zammı borcu bulunan ve/veya hükümlü borçlu ve /veya hakkında yasal işlem başlatılmış kiracıların, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak iki ay içinde vakıflara başvurarak kira borçlarının tümünü ödemeleri koşuluyla gecikme zammının yüzde 10’unun tahsil edilerek, geriye kalan yüzde 90’ından muaf tutulmalarını öngörüyor.

Yasada borçların taksitle ödenmesine yönelik maddeler de bulunuyor.

Buna göre kira borçlarının toplamı 7 bin TL’ye kadar olanlar 12 eşit taksitte, kira borçlarının toplamı 7 bin ile 15 bin TL arasında olanlar en fazla 24 eşit taksitte ve kira borçları 15 bin TL ve daha yukarı olanlar ise borçlarını en fazla 36 eşit taksitte ödeyebilecekler. Kira borçlarını belirtilen şartlarla taksitlerle ödeyenlerden, gecikme zammının yüzde 30’u tahsil edilecek, yüzde 70’ininden muaf tutulacaklar.

Kira sözleşmeleri döviz cinsi olan kiracılar için birikmiş kira ve gecikme zammı borcu hesaplanırken aylık kira borcunun muaccel hale geldiği tarihteki Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınarak TL’ye çevrilecek ve TL borçları gibi işlem yapılacak.

Hakkında yasal işlem başlatılmış kiracılar için birikmiş kira ve gecikme zammı borcu yasal işlemin masrafları da dahil edilerek hesaplama yapılacak.