Din İşleri Başkanlığı’nın organize ettiği bir konferansta, Hala Sultan ve Hala Sultan ile aynı adı taşıyan tekkenin önemi konuşuldu.

Konferansı, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Güray Kırpık, Yakın Doğu Üniversitesi’nde (YDÜ) verdi.
 
Güray Kırpık, Kıbrıs’ın zengin bir kültürel mirasa sahip olduğu, bunların “en önemlisinin” Hala Sultan ve bu isim etrafında şekillenen maddi-manevi kültürel varlıklar olduğunu kaydetti.

1464265356.jpg

Din İşleri Başkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Güray Kırpık,  “Hala Sultan ve Hala Sultan Tekkesi’nin geçmişten günümüze kadar ne denli öneme haiz olduğunu tarihi belgelerle öğrenmek ve öğretmek vazifemiz. Hala Sultan gerçeğini en doğru şekilde ve bütün bilinmeyenleriyle halkla paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Hala Sultan’ın Kıbrıs adasına 648 yılında geldiğini ve şehit olduğunu hatırlatan Güray Kırpık, Osmanlı’nın da Hala Sultan ile aynı yolu izlediğine, Kıbrıs’ı böyle fethettiğine işaret etti; “Osmanlı’nın Kıbrıs’ı fethi Hala Sultan Tekkesinin önemini anlatması açısından önemli” vurgusunda bulundu.