Ceren Özbil

VERESİYE SATIŞLAR ESNAFI ZORA SOKTU: Kırsal kesimde açtığı küçük bir işletmeyle geçimini sağlamaya çalışan birçok esnaf iflasın eşiğine geldi. Köy esnafların en büyük derdi ise veresiye olarak sattığı ürün ve hizmetin karşılığını zamanında alamamak

Kırsal kesimde geçimini market, kasap, restoran, kuaför ile berber salonu gibi küçük işletmeler açarak sağlamaya çalışan birçok vatandaş ayakta kalma mücadelesi veriyor. Kırsal kesimde bulunan birçok işletmeci sattığı ürün ya da hizmet karşılığında müşterilerden peşin para almak yerine veresiye yazarak iş yapabiliyor. Müşterilerin borcunu günü gününe ödememesi ise küçük esnafı kendi borcunu ödeyemeyecek duruma getiriyor.

Küçük esnafa iş kalmadı…

Kırsal kesimde kepenk indirmemek için mücadele veren esnafın tümünün derdi aynı. Bir yandan büyük marketlerden kasaptan, manava her şeyin bulunduğunu ifade eden esnaf, diğer yandan ekmek, çörek, yoğurt gibi ürünlerin ise bazı kişiler tarafından ev ev gezilerek satıldığını anlattı.


Esnaf ne dedi?

Ersoy Kasap:

Kırsal kesim esnafının işleri iyice düştü. Ben doğdum doğalı Serdarlılıyım. Benim en azından kiram yok, yanımda çalışan elemanım yok. Beyaz eşya satışı ve kahvehane işletmeciliği yapıyorum. Geçinip gitmeye çalışıyoruz.

Ercan Kürtoğlu:

Kırsal kesimde bulunan tüm esnaf zor durumda… Ben yıllardır kasaplık yapıyorum. Eskiden işler iyiydi. Her köyde bir iki kasap vardı. Ancak köyler kasap doldu. Böylece işler azaldı. Büyük marketler içinde kasaplar var. Bunlar hep bizim işimizi etkiliyor. Hayvancıya değil artık kasaplara destek verilmesi gerekiyor.

Hüseyin Kaptan:

Yedi sekiz sene öncesine göre işler bayağı düştü. Benim iş yerim için kira ödüyorum. Ancak köy yeri olduğu için kiralar çok yüksek değil. Bizim işlerimizi en çok büyük marketler etkiliyor. Vatandaş para bitince küçük marketlere geliyor. Ayrıca giyim eşyası getirip satsak ev ev gezip satış yapan bohçacılar var. Bu kez de onlar bizim işimizi etkiliyor. Resmen sektörler karaborsaya düştü.

Zehra Beşerler:

Ben 33 yıllık esnafım. Esnaflık şu an çok kötü durumda. Nakit sıkıntısı yaşıyoruz. Alışveriş merkezi işimizi çok sarsmış durumda. Tüm paralar AVM’lere gidiyor. Biz sadece veresiyeye çalışıyoruz. İşlerimiz günden güne daha da kötüye gidiyor. Piyasada ciddi bir nakit sıkıntısı var.