Melin Dobran

Özellikle satın alınacak ürünlerde “CE” etiketinin mutlaka olması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, “CE” yazısının ürün güvenliği olduğunu vurguladı.

Deniz Plaza Direktörü Turgay Deniz, satışa sundukları ürünlerin CE etiketli olduğunu belirterek, aileleri, çocuklarının sağlığı için kaliteli ürün alması konusunda uyardı.

Okulların açılmasına az bir süre kaldı. Piyasada insan sağlığına aykırı olan “çakma” ve ucuz kırtasiye malzemeleri çocukların sağlığını tehdit ediyor. Ülkemizdeki kırtasiyeciler ağırlıklı olarak Çin’de imal edilen malzemeleri satışa sunuyor. Uzmanlar ürün etiketlerinde CE işaretinin olması gerektiğini vurguladı. Kırtasiyeciler, markasız, ucuz ve ne olduğu belli olmayan malzemelerin tercih edilmemesini istedi. Kaliteli ve kalitesiz ürünlerin ayırt edilmez durumda olduğunu kaydeden uzmanlar, aileleri, çocuklarının sağlığını göz önünde tutarak kaliteli ürün almaları konusunda uyardı.

“Uyarıcı etiket olması şart”

Markasız ve “CE” etiketsiz ürünlerin tedirginlik yarattığını ifade eden Deniz Plaza Direktörü Turgay Deniz, ürünlerde mutlaka uyarıcı etiket ve “CE” etiketinin olması gerektiğine vurgu yaptı. Kalem boya, sulu boya ve plastisin gibi ürünlerde “kimyasal içermez” diye uyarıcı yazı olması gerektiğini belirten Turgay Deniz, satılacak olan kırtasiye ürünlerinin kaliteli ve Avrupa ürünü olması gerektiğini söyledi. Deniz, “çocukların sağlığı için ailelerin kaliteli mal alması gerekir. Örneğin bizde satılan plastik su termoslarında ve tüm ürünlerde CE belgesi vardır. Biz dünya markalarını satıyoruz. Çocukların ağızlarına koyabilecekleri ürünlere dikkat ediyoruz. Bazı okullar, çocukların sağlığını düşündüğü için bizimle anlaşma yapıyor ve aileleri bize yönlendiriyor. Bazı müşteriler Çin malı oyuncak istemem diyor ama Çin malı olmayan ürün yok. Çin’de üretilen her şey zararlıdır diye bir şey yok. Belgesiz ürünü zaten mağazamıza alamayız. Sağlık bakanlığından izin almadan da satamayız. Zaten dünya markalarının yüzde 90’ı Çin’de üretiliyor” şeklinde konuştu.

“CE ürün güvenliğidir” 

Kıbrıs'taki işletmelere yönetim alanında çözümler sunan bir danışmanlık ve araştırma şirketi olan Lipa Consultancy Yönetim Danışmanı Memduh Erişmen, bazı kırtasiye ürünlerinin CE markalama kapsamında olduğunu söyledi. CE etiketinin ürün güvenliğinin göstergesi olduğuna dikkat çeken Erişmen, CE belgesi olmasının, denetlenmeyeceği anlamına gelmediğini belirtti. Piyasa gözetimi olduğundan söz eden Erişmen, ürünlerin gümrük kapılarında kontrolü olmazsa, satış yerinde kontrol edilebilineceğini kaydetti. Erişmen, “Güney Kıbrıs’ta ürün güvenliği yasası vardır ve uygulanıyor. Ama bizde maalesef yok. Kırtasiye malzemelerinde kurşun içerikli boya kullanılması sakıncalıdır. Biz uzmanlar olarak ürün güvenliği yasasının çıkmasını istiyoruz. Yoksa denetlenmesi mümkün olmayacak” ifadelerini kullandı.

“Markasız olan ürünlerden uzak durun”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurçin Arıkbuka, yapay maddelerin toksik madde (kimyasal madde) içermemesi gerektiğini söyledi. Kokusuz, sade ve toksik madde içermeyen ürünlerin kullanılmasını tavsiye eden Dr. Arıkbuka, kalitesiz ürünlerin insan sağlığını tehlikeye attığını belirtti. Arıkbuka, markaların pahalı olsa bile, sağlık için maddiyatın düşünülmemesi gerektiğini söyledi. Oyuncak seçiminde ise ahşap oyuncakların tercih edilmesini tavsiye eden Dr. Arıkbuka, kalitesiz plastik ürünlerin kanserojen madde içerdiğine dikkat çekti.

CE Nedir?

CE İşareti Fransızca "Conformité Européenné" kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Anlamı ise "Avrupa’ya Uygunluk" u ifade etmektedir. CE İşareti malların serbest dolaşımını sağlayabilmek amacıyla Avrupa Birliği'nin, 1985 yılında oluşturduğu "Yeni Yaklaşım" çerçevesinde uygulanan bir sağlık ve güvenlik işaretidir.

CE işareti, bir ürün ya da ürün grubunun, Avrupa Birliği'nin Sağlık, Güvenlik, Çevre ve Tüketicinin Korunması konularında oluşturmuş olduğu ürün direktifleri olarak bilinen temel şartlarına uygun olduğunu gösterir. Ürün direktifleri, hangi ürünün ne tür temel şartları karşılaması gerektiğini ve/veya hangi performans seviyesinde olması gerektiğini belirler.

1985 yılında hayata geçirilen mevzuatlar, başlangıçta "EC Mark" olarak kullanılırken, bu terim 1993'te yayınlanan 93/68/EEC direktifiyle resmi olarak "CE Marking" olarak değiştirilmiştir. Şu anda tüm Avrupa Birliği ülkelerinde CE Marking olarak kullanılmaktadır.

CE işareti, ürünün satıldığı pazarda yasal olarak yer alabileceğinin bir işaretidir. CE işareti, ürünün herhangi bir uygunsuzluk durumunda, üretici firma tarafından koşulsuz geri çekileceğinin göstergesidir.

CE işareti bir kalite işareti değildir. CE işareti ürünün ilgili direktiflerce belirlenen tüm şartlara uygun olarak üretildiğini ve kontrol edildiğini gösterir.

CE için tanımlanmış ürün gruplarına ait uyum süreçleri ürün gruplarının tabi olduğu Bakanlıklar, diğer kamu kurumları ve Dış Ticaret Müsteşarlığınca sürdürülmüştür.

Dış ticaretimiz açısından, şu an sayısı 25'i bulan Yeni Yaklaşım Direktiflerinden biri veya bir kaçı kapsamına giren bir ürünün CE İşareti taşımadan Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihracatı mümkün değildir.

İç pazarımız açısından ise, mevzuat uyumu tamamlanmış ve zorunlu uygulamaya girmiş bulunmaktadır, ürün yönetmelikleri kapsamına giren ürünlerden CE İşareti taşıması gerektiği halde taşımayan ürünlerin ülkemiz piyasasına sürülmesi de mümkün bulunmamaktadır. 

"CE" uygunluk işareti aşağıdaki şekle sahip olan "