Melin DOBRAN

Başkent Lefkoşa’nın Surlariçi bölgesinde yıllardan beridir halka hizmet veren tarihi Bandabuliya’da (Belediye Pazarı), kış aylarının gelmesi ile birlikte istenilen düzeyde olmasa da satışlar hareketlendi. Çarşıda tezgâh kuran esnaf mandalina, greyfurt, alıç ve portakal gibi dönemin meyvelerini satışa sundu. Sebze meraklısı olanlar ise pırıl pırıl parlayan ıspanak, maydanoz, marul, taze nane ve pırasalardan aldı. 

Diyalog’a konuşan bazı esnaf satışlarının iyi gittiğini ifade ederken, bazı esnaf ise işlerinin kesat gitmesinden yakındı. Her türlü meyve ve sebze standının bulunduğu çarşıya giden vatandaşlar, hem taze ürün aldı hem de esnafın yüzünü güldürdü. 

Yayalaştırma işleri düşürdü

Esnaf, çarşıda yapılan yayalaştırmadan dolayı, geçmiş yıllardaki kalabalığı arar olduğunu dile getirdi. Ayrıca çarşıda hizmet veren kasaplar ise artık marketlerde bile kasapların bulunduğunu ve bundan dolayı kendi işlerini yapamaz duruma geldiklerini söylediler.

Esnaf ne dedi..?

Baki Dilekçi
“Satışlarımız çok şükür iyi gidiyor. Kış meyvelerini getirdik. Çarşı hafta içi değil de hafta sonu biraz daha kalabalık oluyor. Mandalina portakal ne varsa hepsini getirdik. Çeşidi acımıyoruz. Vatandaş aradığını bulsun istiyoruz. Bu yüzden satışlarımız iyi gidiyor.”

Mustafa Akaner
“Satışlarımız ne iyi ne de kötüdür. Çevremizde kasaplar çoğaldı. 40 seneden beridir bu çarşıda kasaplık yapıyorum.1970-1980 yılları satışların en iyi olduğu dönemdi. 1990 yılından sonra satışlarımız düştü. Şimdi işi bilmeyenler de kasaplık yapıyor. Artık marketlerde bile kasap var. Bu da bizim önümüzü kapatıyor.”

Ali Dağdelen
“Satışlarımız çok şükür şimdilik idare eder. Çarşıda eskisi gibi fazla esnaf kalmadı. Buralar eskisi gibi değil. Çarşı eskiden o kadar kalabalıktı ki adım atacak yer kalmazdı. Halk genellikle buradan alış veriş yapardı. O zamanlar şimdiki gibi her yerde meyve sebze de satılmazdı. Eskiyi arar olduk. Şimdi 2-3 manav kaldı. Yayalaştırmadan ve park yeri sıkıntısından dolayı vatandaşlar nadiren uğruyor.”

Yavuz Umar
“Yaklaşık bir yıldan beridir burada hizmet veriyoruz. Son dönemlerde istediğimiz yoğunluk olmadı. Hem yayalaştırmadan hem de marketlerin de sebze meyve satmasından dolayı burası resmen mahrumiyet bölgesi oldu. Eski canlılık yok. Çarşıya gelenler ya dolaşıyor ya da bir iki ürün alıp gidiyor.”