Duygu ALAN

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hükümet programında yer alan tarım ve hayvancılığa yönelik politikalara ilişkin açıklamasında, “Hedefler belirlenmiş, bir takım politikalar üzerinde durulmuş. Ancak programda belirtilen politikalar hayvancılık ile değerlendirildiğinde kısa vadede olabilecek herhangi bir çözüm görmüyorum” dedi.

Öte yandan hükümet programında, tarım ile ilgili politikaları açıklayan birçok maddenin de aynı anlamı taşıdığını öne süren Naimoğulları, şunları söyledi: “Programda bol bol laf kalabalığı var. 24 maddeden oluşan tarım politikalarında birçok madde birbirine benzemektedir. Bu kadar laf yerine çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin sağlanacağı, üreticiye gerekli destek verilerek hem sütün kalitesinin arttırılacağı hem de üretimin daha iyi noktalara getirileceği belirtilip, bunun içinde izlenecek yol açıkça belirtilmiş olsaydı yeterliydi. Çünkü aslında sıkıntıların kaynağı bu noktalardır. Sadece bunlar yapılsa zaten tüm sıkıntılar aşılmış olur.”

“Hayvan hastalıkları baş belası”

Mustafa Naimoğulları, hayvan üreticilerinin bugün en büyük sorunlarından birinin de hayvan hastalıkları olduğunu belirterek, KKTC’de hayvan hastalıkları ile ilgili süreklilik arz eden bir mücadelenin olmadığını söyledi.
Hükümet programında yer alan “Hayvan hastalıkları ile mücadele programlı ve kararlı bir biçimde sürdürülecektir” maddesine atıfta bulunan Naimoğulları, “hükümet hayvan hastalıkları konusu dillendirmiş ancak somut bir adım veya nasıl mücadele edileceği hususunda bir açıklamada bulunmamıştır” dedi.

Mustafa Naimoğulları, KKTC’de sadece küçükbaş hayvan hastalıkları ile mücadele edilebilmesi için bugün 15-20 milyon TL’ye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Naimoğulları, “Tarım Bakanlığı her talebimize ‘para yok’ diyerek yanıt vermektedir. Hükümet o yandan tarımda reform başlığı altında hayvan hastalıkları ile mücadele edileceğinin altını çizmektedir. Bugün ülke genelinde sadece küçükbaş hayvan hastalıkları ile mücadele edebilmek için 15-20 milyon TL kaynağa ihtiyaç duyulmaktadır. Bakanlıkta para yoksa bu mücadelenin nasıl yapılacağı merak konusudur” diye konuştu.

“Bu vaatleri çok duyduk”

Küçükbaş hayvan sütüne destek verileceğinin de programa dahil edilen maddeler arasında yer aldığını ifade eden Mustafa Naimoğulları, “Bu vaadi tüm hükümetlerden duyduk ama hiçbiri bir adım atmadı” dedi.
Mustafa Naimoğulları, “Altı ay önce keçi sütünde yüzde 20 civarında bir fiyat artışı yaptık ondan sonra gördük ki bunu dahi pazarlayamadık. Keçi sütü için 1.77 TL fiyat açıklandı ancak kuruma keçi sütü veren 450 civarında üreticinin sadece 100’üne açıklanan fiyattan ödeme yapıldı. Diğer üreticiler, sütteki yağ oranı bahane edilerek açıklanan fiyatın çok altında ödendi. Koyun sütünün fiyatı ise 2.30 TL açıklanmıştı ancak 2 TL civarında ödendi. Yani hükümet açıkladığı fiyatta üreticiyi ödemedi. O nedenle bununla ilgili maddede bana inandırıcı gelmedi.

“Navlun ve çiğ süt desteğinin kaldırılması zam getirir”

Hükümet programında belirlenen hedefler arasında süt üzerinden ödenen navlun ve çiğ süt desteklerinin kaldırılmasın yer aldığını belirten Mustafa Naimoğulları, bunun ancak ciddi pazarlar oluşturulup ithalleri düzenleyip, fon koyulabilmesi ile olumlu bir sonuç verebileceğini aksi halde ülkede ciddi bir pahalılık yaratılacağını kaydetti.
Hellim tescili ile ilgili olarak hükümet programında yer alan maddeye de değinen Mustafa Naimoğulları, “Özellikle son açıklanan Hellim tescilinin Yeşil Hat Tüzüğü ile ve serbest bir kontrolcü tarafından kontrol edileceği açıklandı. Ama şuan ki yapı ve Hellim üretimi, üretimdeki sıkıntılar ile hedeflenenin yapılması mümkün değildir” diye konuştu.

“1 milyon Euro’luk yatırım var ama aktif değil”

Mustafa Naimoğulları, hükümet programında ayrıca açık süt üretiminin orta vadede kaldırılacağı, tüm üreticilerin soğuk üreteceğinin ortaya konduğunu söyleyerek,  “Hükümet açık sütten kurtulmak istiyorsa önce Karpaz bölgesindeki süt toplama merkezlerini faaliyete geçirsin” dedi.

Naimoğulları, Karpaz bölgesinde, 5 noktada, AB katkıları ile oluşturulan süt toplama merkezinin halen daha aktif hale getirilmediğini söyledi.

İskele Belediyesi’nde 450 bin TL’lik süt tankerinin de atıl durumda olduğunu öne süren Mustafa Naimoğulları, söz konusu merkezin maliyetinin ise 1 milyon Euro olduğunu sözlerine ekledi.

“Belki 2020 yılında…”

Mustafa Naimoğulları, hükümet programında belirtilen hedeflerin, belirtildiği tarihte hayata geçirilmesinin neredeyse mümkün olmadığını savundu.

Naimoğulları, “Hükümet programı yazmak iş değildir, iş o programı hayata geçirebilmektir.  Gerekli kaynak yaratılır, sivil toplum örgütleri ile aktif çalışılır, yasalar yapılır ve bu yasalar ciddiyetle uygulanırsa programda belirtilen belki o zaman 2020 yılında hayata geçirilir” dedi.