Ne olacak bu sanayinin hali?

Melin DOBRAN

Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde iş yapan esnaf, yaşadıkları çevre sorunlarından dolayı bıkkın ve mutsuz olduğunu söyledi. 
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ve Sanayi Dairesi arasındaki anlaşmazlıktan dolayı çöplüğe dönen bölgede utanç verici manzaralar yaşandığını söyleyen esnaf, Merkezi Cezaevi’ne giden yolun uzun zamandan beridir asfaltlanmayı beklediğini ifade etti.

Yoldaki çukurlar yüzünden vatandaşların, araçlarının hasar gördüğünü söyleyen esnaf, belediyenin gönderdiği faturaya çöp ve aydınlatma ücretine yansıttığını fakat bunun karşılığında hizmet görmedklerini iddia etti.
Çevre sorunları ile boğuşan Lefkoşa sanayisindeki esnaf, “Kışın sel sularından yazın ise çöp yığınları ve sivri sineklerden dolayı dükkanımıza giremiyoruz” dedi.

Esnaf nedi?

Reşat Çello
“8 yıldan beridir sanayi bölgesinde işliyoruz. Bu sorun yıllardan beridir devam ediyor. Belediyeye çöp parasını tıkır tıkır ödüyoruz ama karşılığında bir hizmet görmüyoruz. Yine çöplük içindeyiz. Kışın yağmur yağdığı zaman sanayi bölgesini sel basıyor. Çöpler rögarları tıkıyor. Su içinde yüzüyoruz. Şimdi yaz geldi bu sefer de çöplerin kokusundan duramıyoruz. Kapı pencere açamıyoruz. Bazı komşularımız çöplerini konteynerin olduğu bölgeye yığıp gidiyor. Bölgede çöp konteyneri yetersiz. Geceleri bölgede içki ve sigara içenler var. Bu insanlar da tehlike saçıyor. Çöplerin içerisine izmarit atsa büyük bir yangın çıkar. Defalarca Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ve Sanayi Dairesi’ne durumu bildirdik. Hep ayni şeyi söylüyorlar. ‘Bakacağız, halledeceğiz’ diyorlar. Hiçbir şey yaptıkları yok. Bu şartlar altında çalışmaktan hiç mutlu değiliz.”

Hüseyin Sarı
“2006 yılından beridir sanayide çalışıyoruz. Bölgenin sorunları bitmiyor. Biz artık bıktık usandık. Belediyeye çöp ve aydınlatmayı faturaya yansıtmasını biliyor ama bazı sokaklarda ne aydınlatma yok. Çöpleri toplamıyorlar. Faturayı ödemede gecikirsek faiz uygulamasını biliyorlar. Karşılığında iş yaptıklarını görmüyoruz. Şimdi sıcaklar da arttı ve çöpler kokmaya başladı. Çöplüğün içinde şişe, karton, köpük, cam ne ararsanız var. Çöplerin içinde bir yangın çıksa anında büyür. Durumu belediyeye ve Sanayi Dairesi’ne bildirmemize rağmen hep bahane ürettiler. ‘Seçim var’ dediler şu var bu var dediler hep ertelediler. Sel baskını oluyor, sular çöpleri rögarlara sürükleyip, tıkanmasına neden oluyor. Bizim tek istediğimiz sanayi bölgesine ilgi göstersinler.”

Raghbir Singh
“Uzun yıllardan beridir sanayide sorunlar sürüyor. Bölgenin derdi bitmedi. Yollar çukur, etraf çöp dolu. Resmen çöplükte çalışıyoruz. Dışarıda çalışan birçok insan var. O çalışanlar yaz sıcağında çöplerden çıkan pis kokuyu çekmek zorunda değil. Sağlığımızla oynuyorlar. Biz böyle pislik içinde yaşamak ve çalışmak zorunda değiliz. Böyle bir ortamda olmaktan mutsuzluk duyuyoruz. Sel baskını oluyor, çöpleri kendi imkânlarımızla biz temizliyoruz. Yani önlemi biz alıyoruz, devlet değil.”

Selma Çakmak
“Organize Sanayi Bölgesi’nde bu sorun hep vardı zaten. Herkes çöp parasını belediyeye ödüyor ama karşılığında yığın haline gelmiş çöpleri almıyor. Yaz döneminde pis bir koku oluyor. Sinekler bu çöplerden çıkıp gelip bizi ısırıyor. Kollarımız hep kabarcık oluyor. Bu sağlığımız açısından çok tehlikeli bir durum. Ne çevre bakanlığı, ne belediye, ne sanayi dairesi, ne de sağlık birimleri bu durumu umursamıyor. Belediyeyi yığın çöpleri alması için defalarca aradık. Her zaman ayni bahaneyi söylüyorlar, ‘çekirge aracı bozuk’ diyorlar. Verdikleri tek cevap bu oluyor. Sanayi Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi arasındaki anlaşmazlıktan dolayı olan vatandaşa oluyor. Koskoca sanayi bölgesinin ne doğru düzgün bir yolu var ne de alt yapısı var. Bu sorunlar için hiçbir şey yapılmıyor. Yetkilileri göreve davet ediyoruz.”