Kıbrıs İşinsanları Yatırımcılar ve Ekonomi Derneği (KİYED), devletin elindeki ekonomik varlıkların şeffaf ihalelerle özelleştirilmesi gerektiğine inanç belirtti.

KİYED Başkanı Güner Ersen yazılı açıklamasında, doğru yapılan özelleştirmelerde verimliliğin arttığına, rekabet ortamının geliştiğine, vatandaşın da en iyi hizmet ve ürünü en uygun fiyata alma hakkını kazandığına işaret etti.

Bu süreçte devletin de gereksiz yüklerinden kurtularak, ekonomide aktörlükten, düzenleme ve denetleme yapan üst kurum olarak doğru yerini alacağını ifade eden Ersen, şöyle devam etti:

“Özelleştirme derken peşkeş anlamı çıkmamalıdır. Devletin elindeki ekonomik varlıklar; konuyla ilgili yasaların çağdaş biçimde yapılmış olduğu bir ortamda, şeffaf ihalelerle özelleştirilmeli, kamu vicdanında en ufak bir şüphe olmamalıdır.”

Ersen, bu çerçevede son günlerde gündemde olan Cypfruvex’in de; “verimsiz çalışan ve zarar eden bir kamu çiftliği” durumunda olduğu gerçeğinin gözden kaçmaması gerektiğini kaydetti.

Güner Ersen, ancak ihalesiz olarak ortaya çıkan taliplerine itibar edilmeden yasal altyapıları oluşturulmuş bir özelleştirme süreci ile şeffaf ihalelerle özelleştirilecek kamu kuruluşlarından biri olması gerektiğini vurguladı.