Mungan, Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda hayat pahalılığının alt gelir gruplarına daha fazla yansıtılmasının öngörüldüğünü belirterek, bütçede hayat pahalılığından doğacak mükellefiyetin çeşitli kesimlere daha dengeli dağıtılmasının yolunun açıldığını söyledi.

2015 bütçesinde hayat pahalılığından doğacak mükellefiyeti bütçeleştirdiklerini belirten Mungan, alt gelir gruplarını koruyan yöntemi şu sözlerle anlattı:

“Hayat pahalılığı maaşlara uygulanacakmış gibi hesaplanacak. Hangi rakam çıkarsa bu rakam maaşlara eşit düzeyde dağıtılacak. Üst maaş alanlar da, alt maaş alanlar da eşit miktarda artış alacak. Bununla da kalmayacağız. Alt gelir grupları, özellikle de 2011’den sonra kamuda her ne ad altında olursa olsun göreve başlayan insanlarımızın maaşlarına bunun dışında da bütçe imkanları çerçevesinde belirli bir miktarda artış ilavesini öngörüyoruz.”

Bakan Mungan, protokol masası için gelecek hafta sendikalara yazılı duyuru yapacağını da belirterek, asgari ücretin geç belirlenmesi ve bütçe çalışmaları nedeniyle protokol masasının toplanmasının geciktiğini söyledi.

Mungan, “bütçe, hayat pahalılığı düzeyinde bir artışı öngörüyor. Onun dışında tabii ki biz daha fazla artış vermeyi imkanlarımız olduğunda bunun yollarını araştıracağız. Ama 2015 yılı için böyle bir durum şu an için gözükmüyor” dedi.

13’üncü maaşın Aralık ayı bitmeden ödeneceğini de ifade eden Bakan Mungan, devlete mal ve hizmet verenlerin alacaklarının da zamanında ödendiğine işaret etti.

Maliye Bakanı, “tüm ödemeler vaktinde yapılmaktadır. Ve çek şeklinde de ödeme yapılmıyor. İlgili kişilerin hesaplarına hiçbir ayrım yapılmadan aktarılıyor. Bu uygulamayla çekler üzerinde yapılan usulsüzlükleri de ortadan kaldırılmıştır” dedi.

Mungan, her yıl Aralık ayında yaşanan gelir sıkıntısının bu yıl yaşanmadığına da dikkat çekti.

Mungan, “Daha önceki yıllarda her aralık ayında ilave ek gelirler yaratmak zorunda kalıyorduk. 2012, havaalanının özelleştirilmesi. Biz, şimdi herhangi bir ilave kaynak yaratmadan mevcut gelirlerimizle ve TC’nin 2014 yılı için öngördüğü ödeneklerle bütçeyi çevireceğiz. TC’den ileriye dönük bir katkı da almayacağız. Yıl gelirleri ile bu konuyu çözeceğiz” dedi.

Dövizdeki artışın bütçede sınırlı bir etkisi olacağını belirten Mungan, dövizdeki hareketliliğin ithalat, ihracat ve diğer faaliyetleri belli bir ölçüde etkileyeceğini söyledi.

Mungan, Maliye Bakanlığı ve hükümetin, cari harcamaların kendi kaynaklarımızdan karşılanması, iç borçların döndürülebilir bir duruma gelmesi ve reformların hayata geçirilmesi şeklinde 3 temel hedefi olduğunu vurguladı.

Hükümete gelmeden önce cari harcamaların kendi kaynaklarımızdan karşılanması için 10 yıllık bir süre öngördüklerini anlatan Mungan, şu anda bunu 4 yılda yapılabileceğinin ortaya çıktığını söyledi.

Mungan, “2014 yılında cari bütçe için Türkiye Cumhuriyeti’nden aldığımız kaynağı 70 milyon azalttık. Yani bu rakam 285 milyondan 216 milyona indi. 70 milyon azalttık. Yani geriye kaldı 216 milyon. Her yıl 70 milyon civarında bir azaltımla 4’üncü yılda KKTC kendi kaynakları ile cari harcamalarını karşılar duruma gelebilecek bir durumdadır” dedi.

Mungan, Türkiye’den cari harcamalar için alınan kaynakların ise yatırım amaçlı kullanılacağını, böylece ekonominin büyümesini sağlayacaklarını söyledi.

Maliye Bakanı Mungan, iç borçların faizlerinin 2015 yılında ödenmeye başlanacağını belirtti.

Mungan, “Devletin finans sektöründen olan kaynak ihtiyacını azaltacak. Böylece o kaynakların özel sektör tarafından kullanılmasını getirecek ve mevduat ve kredi faiz oranlarının aşağı çekilmesini ve böylece yatırım yapılabilir bir ülke ve ileriye umutla bakan bir ülkeyi yaratmış olacağız” dedi.

Bakan Mungan, reformların da adım adım meclise gönderilerek hayata geçirilmeye çalışıldığını söyledi.

2015 yılında gelirlerin artırılması için büyük çaba harcayacaklarını kaydeden Zeren Mungan, bunun için de Vergi Dairesi’nin çok yoğun çalışacağını ve yasal tüm olanaklarını kullanacağını ifade etti.

Mungan, “gerekli uyarıları yapacağız ama uyarılardan sonra haciz işlemleri de dahil bu vergi tahsilatlarını hayata geçireceğiz. Çünkü vergi ödeyen ile ödemeyen arasındaki o haksız rekabet unsurunu ortadan kaldırmak zorundayız” dedi.

Mungan, 2015 yılının 2014 yılından daha iyi olacağını kaydetti.