Eniz Orakcıoğlu

Toplumsal sorunların giderek içinden çıkılamaz bir hal aldığı ülkemizde, yetkililerin duyarsızlığı eşliğinde artan suç oranları, yetişkinlerin yanı sıra geleceğimiz olan gençler ve çocukları da etkiliyor

“Rehabilitasyon” ve “topluma kazandırma” gibi kavramların sadece uzmanların tavsiyesi olarak kaldığı KKTC’de, acı gerçekler istatistiklerle gün yüzüne çımaya devam ederken, rakamların oluşturduğu tablolar, geleceğe ilişkin korkuları artırıyor

Polisin hazırladığı ve 2012 ile 2014 yılları arasında işlenen suçları gösteren istatistikler, 18 yaş altı sanık sayısının vahametini gözler önüne seriyor. Rapora göre ev açma ve hırsızlık gibi suçlar nedeniyle sanık sandalyesine oturtulan çocukların sayısındaki artış ürkütücü boyutta.

Uzmanlara göre çocukların hırsızlığa başvurmasının nedenlerinin başında ekonomik zorluklar ve işsizlik gelirken, bağımlıların uyuşturucu temin etmek için kolay yoldan paraya ulaşma ihtiyacı da bu oranlardaki artışı tetikleyen bir başka unsur.

Polis Genel Müdürlüğü’nün 2012 ile 2014 arasını kapsayan döneme ilişkin verilerine göre,  18 yaş altı sanık sayısında gözle görülür bir atış var. Özellikle “Ev Açma” ve “Hırsızlık” suçlarındaki artış durumun ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu gözler önüne seriyor. İstatistikler yansıyan verilerde yüreklere su serpen tek unsur ise  “Darp”, “Ciddi Darp” ve “Uyuşturucu” suçlarında az da olsa bir düşüş görülmesi.

Birbirini tetikleyebiliyor

Konuyla ilgili Yeni Bakış'ın sorularını yanıtlayan uzmanlar, 18 yaş altı bireylerin işledikleri suçlar arasında “Ev Açma” ve “Hırsızlık” gibi suçlardaki artışın uyuşturucu ve alkol kullanımındaki artışı da tetikleyebileceğine dikkat çekerek,  ekonomik zorluklar ve yaygın işsizliğin her zaman bu gibi riskleri artırdığını vurguladı.

Bağımlı "Çalmaya" meyilli

Bir bağımlının en kestirme yoldan ya nakit ya da kolay nakde dönebilen kıymetli eşya çalmaya yönelebileceğine işaret eden uzmanlar, özellikle uyuşturucu gibi bir bağımlılığı beslemek için gerekli paranın soygun ve ev açma olaylarında artışa neden olabileceğini, suç işleyen bu çocukların rehabilitasyona tabi tutulması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Yeni Bakış