Mehtap Yılmaz

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, KKTC Cumhurbaşkanlığının kalite ve müşteri memnuniyeti yönetim sistem belgeleri almaya hak kazandığını belirterek, "TSE'nin Kıbrıs'taki belge sayısını arttırarak, ülkedeki kalite altyapısını güçlendirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TSE Yönetim Sistem Belgelendirme faaliyetleriyle kuruluşlarda kaynakların doğru kullanıldığı, israfın önlendiği, etkinliğin, verimliliğin en üst düzeye çıkarıldığı, çevreye saygılı, çalışanlarının güvenliğini ön planda tutan, bilgi güvenliğini sağlayan bir yapının oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi. Yönetim sistem belgelerinin kamu kuruluşlarında yaygınlaşmasının çok önemli olduğuna işaret eden Korkmaz, "Bu sistem belgeleriyle kırtasiyeciliğin ağır bir şekilde kendini hissettirdiği kamuya yeni bir anlayış getirilmekte, verimlilik artarken, devlet-vatandaş ilişkisi yeniden tanımlanmakta, kamu hizmetlerinde şeffaflık, hesap verme ve katılımcılık sağlanmakta, çevreye duyarlı, iş güvenliğinin sağlandığı çağdaş normlara uygun bir yönetim anlayışı hakim olmaktadır" diye konuştu.

TSE'nin Türkiye'de kamu hizmeti veren 600’ün üzerinde kuruluşa sistem belgesi verdiğini anlatan Korkmaz, KKTC Cumhurbaşkanlığının da geçen yıl aralık ayında yapılan görüşmeler neticesinde "TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi" ve "TS ISO 10002:2014 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistem" belgelerini almak üzere kurumlarına başvuruda bulunduğunu söyledi. Enstitü tetkikçilerinin 16-18 Şubat'ta gerçekleştirdiği denetimlerin sonucunda, KKTC Cumhurbaşkanlığının Kalite Yönetim Sistemi ve Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazandığını dile getiren Korkmaz, "KKTC Cumhurbaşkanlığı bu belgeleri TSE’den alan ilk cumhurbaşkanlığı olma özelliği taşıyor" ifadesini kullandı.

Korkmaz, TSE'nin KKTC'deki belge sayısını da arttırarak, ülkedeki kalite altyapısını güçlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, "Kuzey Kıbrıs'ta Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı bizden kalite belgesi ve müşteri memnuniyeti belgesi alan kurumlarımız. Ayrıca buradaki üç üniversitemize 5 sistem belgesi verdik, diğer üniversitelerimize yönelik çalışmalarımız sürüyor. KKTC Cumhuriyet Meclisi ve Başbakanlığın, Kalite ve Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistem Belgesi almalarına yönelik çalışmalar ve görüşmelerimiz de devam ediyor" şeklinde konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanlığının TSE'den almaya hak kazandığı belgeler hakkında bilgi veren Korkmaz, TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi'nin kuruluşlarda kalite anlayışının gelişimini, verimliliğin artmasını, maliyetlerin azalmasını, etkin bir yönetimi, çalışanların tatminini, kurum içi iletişimde iyileşmeyi, hizmet alanların memnuniyetinin artmasını, ayrıca faaliyetlerde geniş izleme ve kontrolü sağladığını anlattı.

Korkmaz, TS ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi'ne de değindi. Söz konusu belgenin bir kuruluştan hizmet alanların memnuniyetlerini en üst noktaya taşımaya odaklandığının altını çizen Korkmaz, öte yandan hizmet kalitesine ilişkin bir şikayetle karşılaşılması durumunda kuruluşlara nasıl davranmaları gerektiğine dair yol gösterdiğini ve kuruluşlara şikayetlerden ders çıkarılarak iyileştirmeye açık alanların tespit edilmesine yardımcı olduğunu kaydetti.

Belge takdim töreni, yarın KKTC'de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz'ın katılımıyla gerçekleştirilecek. (AA)