Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Güney Kıbrıs’taki yangın konusunda Cumhurbaşkanlığı’nın sürdürdüğü girişimlerle ilgili TAK’a bilgi verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu, açıklamasında, Baf bölgesinde yangının başladığı geçtiğimiz cumartesi günü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Güneydeki yangın konusunda hazırlıklı olunması, mevcut tüm imkanların seferber edilmesi için gerekli çalışmaların süratle tamamlanması” talimatı üzerine Kıbrıs Rum Hükümet Sözcü Nikos Hristodulidis’i aradığını söyledi.

Burcu, “Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine, yangına birlikte müdahale etmeye hazır olduğumuz mesajını iletmek ve yardım önerisinde bulunmak üzere aradığım Nikos Hristodulidis’e ulaşamayınca, konunun aciliyetini dikkate alarak, Cumhurbaşkanlığı Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin aracılığıyla, Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in danışmanı ve müzakere heyeti üyesi Pandelis Pandelidis’e durum aktarıldı. Ayrıca Hristodulidis ile acil temas kurmamız konusunda Pandelidis’in devreye girmesi istendi” dedi.

Burcu, Cumhurbaşkanlığı’nın yetkili makamlara, Rum yönetiminden talep gelmesi durumunda, KKTC’deki itfaiye araçlarının anında harekete geçmesi talimatını verdiğini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yangına birlikte müdahale etmeye hazır olduğu mesajının, aynı gün Pandelis Pandelidis aracılığıyla Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’e iletildiğini belirten Barış Burcu, “Anastasiadis yangını kendi imkanlarıyla kontrol altına alabileceklerine inandığını, yangının sabaha dek söndürülememesi durumunda İsrail’den yardım alma konusunda angajmana girdiklerini ve bu aşamada böyle bir yardıma ihtiyaç duymadığını iletti” dedi.

Güney Kıbrıs'ta pazar günü farklı bölgelerde yeni yangınların başladığının öğrenilmesi üzerine, aynı öneriyi, Hristodulidis ve Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis’i arayarak, bir kez daha tekrarladığını ifade eden Barış Burcu şöyle devam etti:

“Yangının kontrol altına alınamadığı ve yayıldığının anlaşılması üzerine, Cumhurbaşkanımız pazar akşamı saat 19:00 sularında Rum Lider Anastasiadis’i bizzat arayarak, yangından duyduğu üzüntülerini ifade ederek, yangının yayıldığını ve kontrol altına alınamadığını; havadan müdahalenin gerekli hale geldiğini gözlemlediğini belirtti.

Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı, Türkiye’nin de yangın söndürme uçağı ile yangına müdahale edilmesi için girişim yapmaya hazır olduğunu Rum Lider Anastasiadis’e aktardı.

Rum Lider Anastasiadis, Cumhurbaşkanımıza yardım teklifleri için teşekkür ederek, Yunanistan’dan da gelecek yangın söndürme uçaklarıyla sorun kalmayacağını ve ihtiyaç olması durumunda yardım önerisini yeniden değerlendireceğini belirtti.”