Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanlığı, uyum sürecini tamamlayarak 1946 yılında 162 ülkenin kurduğu Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nden (ISO) yönetim ve yurttaş memnuniyeti ile ilgili iki farklı sertifika aldı.

Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nün kriterlerine geçiş süreci Cumhurbaşkanlığı’nın 115 personeline Aralık 2015’ten itibaren verilen eğitimlerle tamamlandı. Cumhurbaşkanlığı’nın tüm birimlerinden 18 kişilik merkezi uyum ekibi ile yürütülen çalışmalar kapsamında, Mütercim Tercümanlık, Bilgi İşlem, Protokol Birimi, Arşiv, Servis, Dış İlişkiler, CSO ve Halkla İlişkiler Birimleri’ne uzmanlar tarafından 12’şer saat eğitim verildi.

Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu konuyla ilgili açıklamasında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın toplumun ihtiyacı olan değişimin fikirlerle geleceğini vurguladığını hatırlatarak, “Bugün bizzat Cumhurbaşkanlığı kurumunun, fikirsel bir değişim sürecini başarıyla tamamladığı ve bunun Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından tescillendiği gündür” dedi.

ISO uyum sürecine danışmanlık veren TSE KKTC Temsilcisi A. Kemal Kızıltan’ı kabul ederek Cumhurbaşkanlığı’nın ISO sertifikalarını alan Hüdaoğlu, “Ülkemizdeki yaygın algı, kamu düzeninin bozuk olduğu, devlet dairelerinin iyi çalışmadığı yönündedir ve yurttaş bu şikayetlerinde haksız da değildir. Bununla mücadele etmek gereklidir” ifadelerini kullandı.

Bir taraftan dünyalı olmak, en azından Avrupa standartlarını temin etmek konusunda bir çaba sürdürülürken, diğer taraftan tam da bunun dışında kalmış bir kamu düzeni algılaması olduğunu ifade eden Hüdaoğlu, şöyle devam etti:

“Bu ikisi arasında bir bağ kurarak ülkemizi ve kurumlarını iyi bir örnek haline dönüştürmek çabası son yıllarda önem kazandı. Bizler Cumhurbaşkanlığı olarak bu algıyı yıkma çabasındayız ama bu algıyı yıkabilmek için öncelikle gerçekliği değiştirmek gerekiyor. Bugün alınan uluslararası standart belgeleri ile bu gerçekliği değiştirme yolunda bugün önemli bir adım atmış bulunuyoruz.”

Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nın yurttaşlara iyi ve kaliteli hizmet vermek istediğini ifade ederek, “Şu çok nettir: Amacımız yaptığımız işin, gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin hakkını vermek ve yurttaşlarımız tarafından iyi sonuçlar yaratacak şekilde planlanmasını sağlamaktır. Bu nedenle amaç sırf belge almak ve bunu lanse etmek değildir” dedi.

Hüdaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cumhurbaşkanımızın toplumumuzu çözüm ve AB üyeliğine hızla hazırlanması, toplumsal ve toplumlararası ilişkilerde değişimi gerçekleştirip geleceği yol almak için değişimi gerçekleştirme taahhüdü vardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘toplumun değişime ihtiyacı vardır ve bu değişim fikirlerle gelecektir’ ana fikrinden hareketle, 2015 yılının Aralık ayında başlatılan hizmet ve çalışmaların uluslararası standartlara yükseltilmesi çalışmaları tamamlandı. Tüm Cumhurbaşkanlığı personeli, sayın Cumhurbaşkanımızın toplumsal ve kurumsal değişim vizyonunu benimsemiş, eğitimleri başarıyla tamamlamıştır. Kıbrıslı Türkler ve KKTC, malum politik problemlerden kaynaklanan yalıtılmışlık içinde yaşıyorlar.  Oysa tüm dünya küresel çağ yaşıyor ve küresel çağ tam bir sirkülasyon, iç içeliği ve dönüşümü ifade ediyor. Kıbrıslı Türklerin bu küresel çağda yerkürenin dışında kalma hissi ile sıkışma duygusu yaşadığını görmekteyiz ve bu hissiyat dünyaya daha fazla dahil olma isteğini kamçılıyor. Özetle Kıbrıslı Türkler, çağını hakkıyla yaşamak istiyor. Her ne kadar pratik zorlukları olsa da duygu anlamında ve gayretleri ile Kıbrıslı Türk halkı her zaman yüzünü dünyaya çevirmiş, dünyanın asli bir unsuru olma uğraşını sürdürmektedir. Bu uğraşın bir yansıması olarak global standartları fazlasıyla önemsiyoruz.”

Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın toplumun ihtiyacı olan değişimin fikirlerle geleceğini vurguladığını hatırlatarak, “Bugün bizzat Cumhurbaşkanlığı kurumunun, fikirsel bir değişim sürecini başarıyla tamamladığı ve bunun Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından tescillendiği gündür” dedi.

SERTİFİKALAR...

Cumhurbaşkanlığı’nın bugün aldığı sertifikalardan ilki, dünyada birçok kamu kurumu tarafından hizmetlerin hesap verebilir ve katılımcılık ilkelerine uygun yürütülmesi, bürokratik hantallıktan kurtulmak amacıyla kullanılan ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi sertifikası.

İkincisi ise, yurttaşların kamu kurumlarında maruz kaldıkları olumsuz ve memnuniyetsizlik yaratan uygulamalara son verilmesine yönelik ISO 1002:2014 Memnuniyet Yönetim Sistemi sertifikası.